Boj o křeslo slovenského prezidenta. Do klání se zapojil i Bugár

Béla Bugár

Béla Bugár Zdroj: profimedia

Předseda nejmenší slovenské vládní strany Most-Híd Béla Bugár bude příští rok kandidovat na prezidenta. Jednohlasně ho nominoval sněm strany, informovala slovenská média.

"Po důkladných úvahách a rozhovorech se svými blízkými jsem dospěl k jednoznačnému rozhodnutí, že se zapojím do boje o prezidentské křeslo," oznámil Bugár, který byl zároveň na další čtyři roky potvrzen ve funkci předsedy strany. Tu vede od jejího založení v roce 2009.

Bugár prohlásil, že jeho hlavním cílem je přispět ke zmírnění napětí a polarizace společnosti. "Chci být prezidentem všech občanů Slovenska: Slováků, Maďarů, Rusínů, Romů, úspěšných i méně úspěšných, mladých, starých, obyvatel měst i venkova," prohlásil politik maďarské národnosti.

Místopředseda Bugárovy strany László Sólymos prohlásil, že nazrál čas, aby o křeslo prezidenta mohl reálně zabojovat i příslušník národnostní menšiny.

O post hlavy slovenského státu se chce ucházet další desítka kandidátů, mezi nimi vůdce krajní pravice Marian Kotleba či svědek únosu syna někdejšího slovenského prezidenta Michala Kováče do ciziny Oskar Fegyveres.

Kandidovat hodlá i soudce slovenského nejvyššího soudu a exministr spravedlnosti Štefan Harabin. Ze známějších Slováků se do prezidentské volby chtějí zapojit rovněž politický analytik a pedagog Eduard Chmelár a právnička Zuzana Čaputová, která zastupovala občanské aktivisty v jejich úspěšném tažení proti skládce odpadu nedaleko Bratislavy.

Zájemci o nejvyšší politický post na Slovensku se stanou oficiálními kandidáty poté, co získají podporu alespoň 15 poslanců parlamentu nebo podpisy 15 000 občanů.