Bojům o Ramádí padly za oběť téměř dvě tisícovky budov

Irácká armáda v Ramádí

Irácká armáda v Ramádí Zdroj: ctk/AP

V západoiráckém městě Ramádí a jeho okolí bylo od poloviny roku 2014 kvůli bojům poničeno celkem 5700 budov. Téměř 2000 jich bylo zcela zničeno, uvedla OSN s odvoláním na satelitní snímky oblasti. Loni v květnu město dobyli ozbrojenci z hnutí Islámský stát (IS), irácká armáda ho osvobodila až na konci prosince.

Experti OSN porovnávali snímky Ramádí z července 2014 se záběry z letošního ledna. Ve městě kdysi žilo asi půl milionu obyvatel. Kolik procent města bylo boji zasaženo, se nedá říci. Údajně ale nebyla ušetřena žádná čtvrť v centru města a škody jsou vidět v každém bloku budov.

Podle prohlášení OSN je jejich analýza situace zatím jen předběžná a nebyla ověřena přímo na místě. Vláda v Bagdádu zatím město neoznačila za bezpečné, irácké speciální jednotky ještě stále v některých okrajových čtvrtích čas od času bojují s posledními skrývajícími se radikály. Irácká vláda již vyzvala mezinárodní dárce, aby pomohli Ramádí znovu vybudovat. Nejprve je ale třeba město vyčistit od výbušnin, které v ulicích i budovách nastražili islamisté. I na to ale kabinet potřebuje finance.

OSN nyní spolupracuje s místními úřady na vypracování plánu, jak zrekonstruovat poničenou infrastrukturu v oblasti. Obyvatelé, kteří museli opustit své domovy, mezitím čekají v táborech či pronajatých bytech v jiných částech země. Nejspíš ale bude trvat ještě dlouhé měsíce, než bude město prohlášeno za bezpečné a jeho rekonstrukce bude moci začít, poznamenala agentura Reuters.