Bolotov: Plánujeme založit Svaz nezávislých republik

Valerij Bolotov, "lidový gubernátor" Luhansku při vyhlášení výsledku plebiscitu

Valerij Bolotov, "lidový gubernátor" Luhansku při vyhlášení výsledku plebiscitu Zdroj: ctk

Východoukrajinští separatisté chtějí v sobotu na sjezdu v Doněcku založit "Svaz nezávislých republik". Ukrajinské televizi Espreso to řekl vůdce luhanských vzbouřenců Valerij Bolotov. Do projektu se prý zapojí delegáti z "lidových republik" v Doněcké a Luhanské oblasti a rovněž zástupci z Charkova a Záporoží. Seznam prý ještě není úplný.

Bolotov naznačil, že nový politický útvar má být zárodkem Nového Ruska, jak východ Ukrajiny v jednom ze svých projevů označil ruský prezident Vladimir Putin. „Nové Rusko - to je Svaz nezávislých republik,“ zdůraznil Bolotov. „Pokud to lid podpoří, proč ne? V sobotu se o tom rozhodne,“ dodal.

Putin ve svém prohlášení z poloviny dubna uvedl, že „Novorossija“ v carských dobách nebyla součástí Ukrajiny, předána byla Kyjevu až sovětskou vládou. Do Nového Ruska podle něj Kreml počítá Charkovskou, Luhanskou, Doněckou, Chersonskou, Mykolajivskou a Oděskou oblast.

Pojem „Nové Rusko“ se po Putinově projevu stal součástí politického slovníku východoukrajinských separatistů. „Lidový gubernátor“ Doněcké oblasti Pavel Gubarev například nedávno založil stejnojmennou politickou stranu. Jejími členy se podle něj mohou stát jen „skuteční vlastenci a obránci své domoviny“.