Bomby v Bostonu byly papiňáky naplněné slabou výbušninou, kuličkami z ložisek, hřebíky a střepy

Po atentátu v Bostonu visí vlajky v USA na půl žerdi

Po atentátu v Bostonu visí vlajky v USA na půl žerdi

Americký prezident Barack Obama poprvé označil masakr Bostonu za teroristický čin. Odpoledne zároveň uvedl, že na pomoc do Bostonu přijede přes tisíc příslušníků státní gardy.

Na počest obětí útoku v Bostonu vlajky na Bílém domě a na všech veřejných budovách visí na půl žerdi. Do sobotní noci budou spuštěny i vlajky na všech velvyslanectvích a vojenských budovách Spojených států po celém světě.

Obvykle rušný obchodní den na Wall Street v New Yorku se po útoku na Boston se na chvíli zastavil. Místní burzy uctily památku minutou ticha. Podle poslední bilance si dva pumové výbuchy vyžádaly tři mrtvé, včetně osmiletého chlapce, a 176 zraněných. Necelé dvě desítky z nich jsou v kritickém stavu.

Minutou ticha vyjádřili makléři v New Yorku svou účastMinutou ticha vyjádřili makléři v New Yorku svou účast

Nejméně deseti lidem byly podle zdravotnických zdrojů amputovány končetiny. Zraněným byly z postižených míst vytahovány ostré kovové střepiny, což podle lékařů naznačuje, že účelem útoku bylo při jinak poměrně slabé trhavině bolestivě zranit co nejvíce lidí.

Nálože zřejmě tvořily tlakové hrnce obsahující velké množství kuličkových ložisek. Nejmenovaný zdroj seznámený s vývojem vyšetřování řekl agentuře AP, že šlo o šestilitrové tlakové hrnce, které byly ukryty v černých pytlích. Výbušniny byly položené na zemi a obsahovaly kovové střepiny, hřebíky a kuličková ložiska.

Incident vyšetřují tři desítky policejních odborníků na trhaviny, kteří už předtím dospěli k závěru, že nešlo o silné trhaviny armádního typu, které se jen těžko shánějí. Vyšetřovatelé mají některé z částí bomb k dispozici, ale zatím ještě nevědí, jaká byla použita roznětka.

Podle prezidenta Obamy není stále známo, zda je za „ohavný a zbabělý čin“ odpovědný jednotlivec či skupina, a zda jde o domácí či zahraniční útočníky. Rovněž se zkoumá, jaký by mohl být motiv masakru.

Kdykoli se bomby použijí s cílem zasáhnout nevinné civilisty, je to teroristický čin,“ podotkl prezident, který zároveň nabádal Američany k ostražitosti a k tomu, aby dávali pozor na podezřelé aktivity v jejich bezprostředním okolí. „Pokud chcete vědět, kdo jsme, co je Amerika, jak reagujeme na zlo, tak je to takto: nezištně, soucitně, nebojácně,“ prohlásil Obama.