Boris Johnson odešel z čela konzervativců. Premiérem prozatím zůstává

Boris Johnson.

Boris Johnson. Zdroj: Reuters

Boris Johnson.
2
Fotogalerie

Britský premiér Boris Johnson odstupuje z pozice lídra Konzervativní strany. Naplno tak začíná proces výběru nového vůdce konzervativců, a tedy i příštího ministerského předsedy. Johnson před sídlem britských premiérů v Downing Street řekl, že zůstane ve funkci předsedy vlády dokud nebude vybrán nový vůdce konzervativců.

Johnson oznámil odchod po bezprecedentní vlně rezignací ve vládě. Svou funkci kvůli premiérovi opustilo nejméně pět ministrů, v širší vládě až 50 poslanců. Johnson čelil výzvám k odstoupení od prvních zpráv o pořádání večírku v době koronavirových uzávěr. Poslední kapkou bylo nedávné odhalení, že věděl o obvinění ze sexuálního napadení bývalého konzervativce Christophera Pinchera, i tak ho ale jmenoval na vlivný vládní post.

"Chci, abyste věděli, jak moc mě mrzí, že se vzdávám nejlepší práce na světě," uvedl Johnson. "Nikdo není ani zdaleka nepostradatelný. Náš geniální a darwinovský systém vyprodukuje dalšího vůdce," řekl premiér. Dodal, že příštímu lídrovi konzervativců poskytne maximální podporu.

Johnson v projevu odmítl myšlenku na předčasné volby a za bolestnou označil skutečnost, že se mu nepodařilo dotáhnout do konce mnoho nápadů a projektů. Britské veřejnosti poděkoval. "I když se teď věci někdy mohou zdát temné, naše společná budoucnost je zlatá," uvedl na závěr svého projevu Johnson.

Šéf opoziční Labouristické strany Keir Starmer před Johnsonovým prohlášením řekl, že pokud premiér ve funkci předsedy vlády okamžitě neskončí, labouristé vyvolají parlamentní hlasování o nedůvěře konzervativní vládě.

Podle britských médií volali i někteří konzervativci po tom, aby Johnson odstoupil okamžitě a funkci předsedy vlády za něj dočasně převzal někdo jiný. Někteří členové konzervativní parlamentní skupiny Výbor 1922 podle BBC také usilují o to, aby byl zhruba na jeden měsíc zkrácen proces, při němž si strana vybírá nového vůdce.

České předsednictví v Radě EU: Jaký je program a hlavní témata?

Video placeholde
• Videohub