Boston oslavil úspěšný konec zátahu na Carnajeva

Oslavující obyvatelé Bostonu

Oslavující obyvatelé Bostonu Zdroj: ctk

Spontánním potleskem a projevy radosti přivítali v pátek večer místního času obyvatelé Bostonu zprávu o odvolání bezprecedentní bezpečnostní akce, při níž policie zneškodnila dva Čečence pravděpodobně odpovědné za nedávný pumový útok na maratonský běh ve městě. Na předměstí Watertown, kde byl zadržen podezřelý atentátník Džochar Carnajev, uspořádali lidé policistům ovace.

Carnajev se svým bratrem Tamerlanem podle vyšetřovatelů umístil v cílové rovince bostonského maratonu dvě nálože, které v pondělí usmrtily tři osoby a dalších 140 zranily. Devatenáctiletého Džochara policie v noci na dnešek dopadla po rozsáhlé pátrací akci a převezla do nemocnice. Podle policie byl ve vážném stavu a krvácel.

Jeho bratr Tamerlan během policejního zásahu zemřel. Podle policejních zpráv jeho zraněné tělo mladší bratr při útěku svým automobilem přejel. Džochar Carnajev podle médií v nemocnici bojuje o život a není schopen výpovědi. Motivy činu policie nezná.

Ulice, kterými se v noci na dnešek v Bostonu vracely policejní vozy z úspěšného zásahu, lemovaly zástupy lidí. Lidé strážcům pořádku hlasitě děkovali, někteří skandovali „BDP“ (Boston Police Department), zkratku bostonského policejního sboru. Policisté projevy vděku opětovali s pomocí tlampačů.

V některých čtvrtích města lidé sborově zpívali píseň amerického zpěváka Neila Diamonda Sweet Caroline, která se často ozývá při zápasech místního profesionálního baseballového klubu Boston Red Sox.

Projevy radosti a vděku ovládly i jiná města na východním pobřeží USA. Na newyorském stadionu Citi Field přerušila zpráva o úspěšném policejním zákroku večerní baseballový zápas New York Mets s týmem Washington Nationals. Na světelném panelu se objevila věta „Všichni obyvatelé New Yorku podporují bostonský policejní sbor“ a lidé na tribunách skandovali „U-S-A, U-S-A“.

Konec protiteroristické pohotovosti oslavovali i lidé v ulicích Filadelfie, radostné skandování ovládlo terminál washingtonského letiště Ronalda Reagana i letištní haly na floridské Tampě.

Konzervativní senátor Lindsey Graham podle páteční zprávy časopisu Forbes navrhl, aby americká justice s Carnajevem zacházela jako s nepřátelským vojákem. Čečenec by tak nemohl využívat práv, která obviněným poskytuje americká ústava. Neměl by například právo nevypovídat a využívat rad obhájce.