Brazilská prokuratura chce obžalovat exprezidenta z praní peněz

exprezident Brazílie Lula da Silva

exprezident Brazílie Lula da Silva Zdroj: ctk/AP

Brazilská prokuratura navrhla obžalovat bývalého prezidenta země Luize Inácia Lulu da Silva z praní špinavých peněz a podvodu. Prokurátoři Sao Paula viní exprezidenta z toho, že zatajil vlastnictví luxusního bytu, který údajně dostal jako úplatek.

Lula obvinění odmítá s tím, že byt není jeho a že jeho vyšetřování ho má politicky zdiskreditovat. Sedmdesátiletý exprezident má totiž v zemi stále mnoho přiznivců a v roce 2018 hodlá kandidovat znovu na nejvyšší úřad v zemi.

Již v pátek policie na několik hodin Lulu zadržela a předvedla k výslechu kvůli skandálu kolem státní ropné společnosti Petrobras, který hýbe již dva roky brazilskou politickou scénou.

V něm je několik desítek poslanců a senátorů, včetně současného předsedy dolní komory parlamentu, obviněno či vyšetřováno kvůli braní úplatků za ovlivňování zakázek Petrobrasu pro více než desítku firem. Řada podnikatelů již v kauze byla odsouzena k vysokým trestům.

Lula je také vyšetřován kvůli tomu, že měl inkasovat od několika firem, které figurují v kauze kolem Petrobrasu, asi 2,5 milionu dolarů (asi 62 milionů korun)

Celková výše úplatků dosahuje údajně asi dvou miliard dolarů (asi 50 miliard korun). Část peněz měla končit i na účtech vládní Strany pracujících, z níž pochází Lula i současná prezidentka Dilma Rousseffová. Ta byla v letech 2003-2010 členkou správní rady Petrobrasu, ale tvrdí, že o ničem nezákonném nevěděla.

Nynější Lulův případ se týká obrovského luxusního bytu ve městě Guarujá, který podle prokuratury vlastní Lula s manželkou a starším synem Fábiem. Lula tvrdí, že byt není jeho a že je registrován na stavební firmu OAS. Její šéf Léo Pinheiro byl již v kauze kolem Petrobrasu odsouzen k 16 letům vězení.

Lula je také vyšetřován kvůli tomu, že měl inkasovat od několika firem, které figurují v kauze kolem Petrobrasu, asi 2,5 milionu dolarů (asi 62 milionů korun) za neuskutečněné přednášky na konferencích. Rovněž jeho Institut Lula měl dostat asi pět milionů dolarů od firem figurujících v kauze.