Brazilské úřady přestaly vydávat pasy, protože jim došly peníze

ilustrační

ilustrační Zdroj: Profimedia, ČTK, EPA, Reuters

Brazilské úřady dočasně pozastavily vydávání pasů kvůli nedostatku financí. Brazílie se v posledních letech potýká s hlubokou ekonomickou krizí, ze které ji slíbil vyvést nový prezident Michel Temer. Ten ale v současnosti čelí obvinění z korupce, podobně jako velká část poslanců a senátorů této největší latinskoamerické země.

"Toto opatření jsme přijali kvůli nedostatku financí v rozpočtu na migrační kontrolu a vydávání cestovních dokladů," uvedla tento týden v prohlášení brazilská federální policie. Vydávání pasů pozastavila v úterý až do odvolání, "dokud se nevyřeší finanční situace".

Brazílie se potýká v posledních několika letech s hlubokou ekonomickou krizí. Na začátku tohoto roku zaznamenala tamní ekonomika jisté oživení, které je ale opět v ohrožení kvůli krizi politické. Kvůli ní minulý měsíc mezinárodní ratingová agentura Moody's snížila rating Brazílie na negativní.

Ratingová agentura ve svém zdůvodnění uvedla, že krize ohrožuje příjímání reforem, které Temerova vláda naplánovala k oživení skomírající ekonomiky po loňském nástupu do úřadu. Od loňska ale popularita Temera i jeho vlády klesala kvůli korupčním kauzám, v nichž jsou zapleteni i někteří ministři a kvůli nimž se letos v zemi konala řada velkých demonstrací za Temerovo odstoupení.

Minulý měsíc vypukl skandál kolem samotného prezidenta, kterého prokuratura obvinila z přijímání úplatků od majitelů největšího světového zpracovatele masa JBS. Obviněním se nyní zabývá parlament, který rozhodne, zda bude prezident dočasně odvolán a jeho kauzou se bude zabývat nejvyšší soud. Ten ho pak může odsoudit až ke 12 letům vězení.