Brexit může vyvolat dominový efekt, hlavně na východě EU, varuje ministr

Zastánce brexitu Nigel Farage

Zastánce brexitu Nigel Farage Zdroj: ctk/AP

Takzvaný brexit, tedy vystoupení Británie z Evropské unie, může ve zbytku EU vyvolat dominový efekt, především pak v její východní části. V rozhovoru pro dnešní vydání německého nedělníku Tagesspiegel am Sonntag to řekl lucemburský ministr zahraničí Jean Asselborn. Britové budou o své budoucnosti v EU hlasovat v referendu už za čtyři dny.

„Není vyloučeno, že brexit povede k dominovému efektu ve východní Evropě,“ řekl Asselborn. V této souvislosti zmínil Polsko, jehož konzervativní vláda zastává k unii podobně kritický postoj jako britský premiér David Cameron.

Asselborn rovněž prohlásil, že Cameron učinil historickou chybu tím, že referendum o setrvání Británie v EU vůbec vypsal. I kdyby Londýn nakonec v evropském bloku zůstal, nevyřeší to podle něj problém negativního postoje Británie k Evropské unii.

Lucemburský ministr je ale přesvědčen, že ani případný odchod Velké Británie nesmí Evropu odradit od jejího integračního kurzu. „Ne méně, ale více Evropy,“ dodal Jean Asselborn.

Asselborn se příští týden v sobotu, tedy dva dny po britském referendu, zúčastní v Berlíně schůzky ministrů zahraničí zakládajících zemí evropského bloku. Takzvanou šestku tvoří vedle Lucemburska ještě Belgie, Nizozemsko, Francie, Německo a Itálie.