Británie chystá sociální škrty, protestují desetitisíce lidí

Britský ministr financí George Osborne

Britský ministr financí George Osborne Zdroj: ctk

Britský ministr financí George Osborne hodlá i nadále prosazovat rozsáhlá úsporná opatření, a to navzdory masovým demonstracím proti škrtům, na kterých se v sobotu po celém Spojeném království sešly desetitisíce lidí. Opatření by se mělo dotknout mimo jiné starobních důchodů či daňových úlev na první dvě děti. Podle britských médií opatření dopadnou především na nízkopříjmové skupiny obyvatelstva.

Osborne chce do rozpočtového roku 2017/2018 omezit ve snaze o snížení státního dluhu nejrůznější sociální výdaje o 12 miliard liber (zhruba 457 miliard korun). Ročně má přitom britský státní rozpočet na tuto oblast vyhrazeno asi 220 miliard liber (8,4 bilionu korun).

Sobotní demonstrace proti úsporným plánům konzervativní vlády premiéra Davida Camerona se zúčastnily desetitisíce lidí po celé Británii. Podle organizátorů jich bylo až 250.000. V Londýně pochodoval dav od centrální britské banky Bank of England k Westminsterskému paláci, v němž sídlí parlament ostrovního království. Podle protestujících, mezi nimiž byli odboráři i příznivci a politici Labouristické strany či Strany zelených, zhorší škrty nerovnost ve společnosti.

Do debaty se vložil i Bill Gates

Na britskou vládu v nedělním vydání deníku Sunday Telegraph apeloval mimo jiné i zakladatel společnosti Microsoft Bill Gates. Londýn by podle něj měl dostát závazku vydávat ročně 0,7 procenta státního rozpočtu na rozvojovou pomoc. Mnoho konzervativců by však raději tyto peníze investovalo v Británii. Ve stejném listu varoval před škrty v armádě také ministr obrany Michael Fallon. Svět se podle něj kvůli Rusku a organizaci Islámský stát stává stále „temnějším místem“ a úspory by mohly ohrozit obranyschopnost země.

Schodek britského státního rozpočtu v současnosti činí necelých pět procent HDP, což je více než ve většině rozvinutých ekonomik. Přebytku chce Osborne dosáhnout podle svého nedávného prohlášení do rozpočtového roku 2018/2019. Jeho snahou je rovněž zavázat k udržování přebytkového rozpočtu i následující vlády.