Británie investuje v Indii miliardy liber, slibuje modernizaci země

Indický premiér Naréndra Módí a jeho britský protějšek David Cameron

Indický premiér Naréndra Módí a jeho britský protějšek David Cameron Zdroj: ctk/ap

Británie podepsala s Indií šest obchodních a investičních dohod v hodnotě několika miliard liber. Dohody jsou jedním z výsledků oficiální návštěvy indického premiéra Naréndry Módího v Británii, která je díky vazbám z dob kolonialismu největším investorem v Indii. Britský premiér David Cameron Módímu slíbil, že britské investice a know-how pomohou modernizovat největší demokracii světa.

Módího uvítaly vojenské pocty, ale i protesty proti údajnému přehlížení porušování občanských a lidských práv v jeho zemi. Cameron prohlásil návštěvu šéfa indické vlády za „historickou příležitost“. Módí označil Británii za indickou „bránu do Evropy“.

Jednou z největších uzavřených dohod je závazek telekomunikační společnosti Vodafone investovat v zemi 1,3 miliardy liber (asi 50 miliard korun). Vodafone v Indii rozšíří a zkvalitní svou síť, přinese nové technologie a postaví datová centra. Další investiční dohody podepsal producent solární energie Lightsource, energetická firma Intelligent Energy a nemocnice King's College Hospital, oznámil britský státní tajemník pro obchod Francis Maude.

Cameron řekl, že obě země by měly podepsat obchodní dohody za celkem devět miliard liber. Jedním z projektů je udělat z Londýna centrum obchodování s indickými dluhopisy. Británie také chce financovat výstavbu tří indických „chytrých měst“ s vyspělou dopravní a telekomunikační infrastrukturou.

Kritika nacionalismu

I když nejde o státní návštěvu, protože Módí není hlavou státu, představitele někdejší britské kolonie v Londýně vítali s veškerou pompou. Dnes měl Módí na programu projev před oběma komorami britského parlamentu a v pátek poobědvá s královnou Alžbětou II.

Vřelé přijetí vrcholného indického politika však narazilo i na kritiku, protože Módí je hinduistický nacionalista, jenž bývá obviňován z neschopnosti zastavit sílící náboženskou netoleranci a násilnosti ve své zemi. Proti návštěvě protestovalo několik stovek zástupců menšin. Více než 200 spisovatelů, včetně Salmana Rushdieho a Iana McEwana, podepsalo dopis vyjadřující znepokojení nad „sílící atmosférou strachu, rostoucí netolerancí a násilím vůči kritickým hlasům“ v Indii.