Británie loni vyrobila nejméně aut za 65 let. Skvělý burzovní debut pro LG Energy Solution

Velká Británie loni vyrobila pouze necelých 860 tisíc automobilů. Nejméně od roku 1956.

Velká Británie loni vyrobila pouze necelých 860 tisíc automobilů. Nejméně od roku 1956. Zdroj: e15.cz

Jihokorejský výrobce baterií LG Energy Solution je druhou nejhodnotnější firmou v zemi. Jeho čtvrteční IPO byla největší v historii tamního trhu.
Slovenský ministr zahraničí Ivan Korčok uvedl, že NATO může v rámci posilování východního křídla nasadit své bojové jednotky i na Slovensku.
3
Fotogalerie

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout. 

Top události

Produkce aut ve Spojeném království drhne

Výroba automobilů ve Velké Británii byla loni nejslabší od roku 1956, uvedl tamní Svaz motorových výrobců a obchodníků (SMMT). Spojené království v roce 2021 vyprodukovalo jen necelých 860 tisíc vozidel, což je o 6,7 procenta méně než v předchozím roce a o celých 34 procent méně, než kolik stát vyráběl před vypuknutím pandemie. Podle SMMT za to může především globální nedostatek čipů a vládní opatření proti šíření nemoci covid-19. K letošnímu roku však výrobci hledí s větším optimismem. Sektor plánuje nové investice, zejména do elektromobility a technologií ve výši pět miliard liber, zhruba 147 miliard korun. 

NATO zvažuje nasazení vojáků na Slovensku

Členové Severoatlantické aliance zvažují nasazení svých jednotek i na Slovensku. Uvedl to slovenský ministr zahraničí Ivan Korčok. NATO tak reaguje na napjatou situaci na rusko-ukrajinské hranici, kde se podle zpravodajských služeb shromáždilo přes sto tisíc ruských vojáků. Aliance už několik dní posiluje své východní křídlo. Dnes mají v Litvě přistát čtyři dánská bojová letadla. Prezident USA Joe Biden ve čtvrtek varoval svůj ukrajinský protějšek Volodymyra Zelenského, že Rusko může zaútočit již příští měsíc. Západ rovněž včera pohrozil Moskvě ukončením projektu Nord Stream 2, pokud Ukrajinu napadne. Kreml plány na invazi popírá.  

Z trhů a burz 

Akcie v USA opět oslabily, evropské skončily v zisku

Americké akcie ve čtvrtek znovu zlevnily. Index S&P 500 klesl o 0,54 procenta. Dow Jones ubral 0,02 procenta a Nasdaq Composite se propadl o 1,4 procenta. Naproti tomu evropské burzy uzavřely včerejší rozkolísanou seanci v zisku. Panevropský index STOXX Europe 600 se sice nejprve v reakci na středeční prohlášení americké centrální banky o chystaném zvyšování úrokových sazeb ráno snížil o jeden a půl procenta, nakonec však o 0,65 procenta posílil. Podobně reagovaly i ostatní trhy. Německý DAX zpevnil o 0,42 procenta. Francouzský CAC 40 přidal 0,6 procenta a britský FTSE 100 se zvýšil o 1,13 procenta.  

LG Energy Solution je druhou nejhodnotnější firmou Jižní Koreje

Jihokorejský výrobce baterií pro elektromobily LG Energy Solution má za sebou mimořádně povedenou premiéru na burze s cennými papíry v Soulu. Titul během včerejšího primárního úpisu akcií posílil téměř o 66 procent. Firma se tak stala hned po Samsungu druhým nejhodnotnějším podnikem na jihokorejském indexu Kospi a její IPO je největší v dějinách země. Dosáhla ohodnocení 10,6 miliardy dolarů, asi 232 miliard korun. Pro srovnání, dosud největší primární veřejná nabídka akcií v Asii byl vstup Alibaby na burzu v Hongkongu v roce 2019. Ta byla tehdy ohodnocena na 12,9 miliardy dolarů.    

Tweet dne

„V roce 2021 jsme měli nejrychlejší ekonomický růst od roku 1984. Bidenův hospodářský plán funguje, přátelé.“ 

Prezident Spojených států Joe Biden si pochvaluje čerstvě zveřejněná data o loňském růstu amerického HDP.  

Stane se dnes

  • Francouzský prezident Emmanuel Macron bude telefonovat se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem. Proberou napjatou situaci na rusko-ukrajinské hranici.
  • V Itálii proběhne již páté kolo volby italského prezidenta. Žádný z kandidátů stále nezískal potřebných 505 hlasů z 1009 volitelů.
  • Berlín zveřejní rychlý odhad vývoje hrubého domácího produktu Německa za čtvrté čtvrtletí. Analytici očekávají, že německá ekonomika v závěru loňského roku klesla.