Británie může kvůli nezaplaceným miliardám přijít o letitý rabat

David Cameron

David Cameron Zdroj: CTK

Evropská unie varovala Londýn, že ohrozí letité zvýhodnění, jež Británie má pro své odvody do unijního rozpočtu, pokud se pokusí změnit rozpočtová pravidla kvůli doplatku, který nyní Evropská komise žádá od Britů. Premiér David Cameron minulý týden na summitu EU odmítl doplácet a dnes to podle očekávání zopakoval před britskými poslanci.

„Británie nezaplatí dvě miliardy eur do 1. prosince (jak požaduje Evropská komise) a odmítáme výši této platby. To je zcela jasné,“ prohlásil Cameron v Dolní sněmovně britského parlamentu. Británie „se bude bít všemi možnými prostředky“, dodal.

Británie nesouhlasí s požadavkem Evropské unie na zaplacení dalších zhruba 2,1 miliardy eur (57,8 miliardy korun) do evropského rozpočtu, k čemuž Evropská komise dospěla po zhodnocení vývoje ekonomik členských zemí za poslední období.

Británie má výhody za miliardy eur

Eurokomisař pro rozpočet a finanční plánování Jacek Dominik zdůraznil, že podle platných pravidel není možné dát Británii více času na zaplacení doplatku do unijního rozpočtu. Podotkl, že tato pravidla zahrnují i takzvaný rabat, který zaručuje ostrovnímu království snížené odvody do společné unijní pokladny. Rabat si Londýn vyjednal před lety s partnery EU, z nichž někteří tuto slevu nyní kritizují. Změna pravidel státy EU by podle něj ohrozila britské zvýhodnění, které třeba za letošní rok činilo 5,9 miliardy eur.

Podle britského deníku The Times se Cameron ve svém odmítání doplatku ocitl bez spojenců poté, co Nizozemsko slíbilo svůj doplatek uhradit. Britský premiér doufal, že Nizozemsko, které má zaplatit druhý nejvyšší doplatek po Británii ve výši 642 milionů eur, se také postaví proti Bruselu. Nizozemský ministr financí Jeroen Dijsselbloem ale prohlásil, že jeho země částku zaplatí, pokud je správně vypočtena

Nejmenovaný představitel Evropské komise minulý týden uvedl, že spor kolem doplatku se mu zdá zbytečný, protože jde o automaticky požadovanou platbu, proti které Londýn nic nezmůže. Brusel označuje revizi evropského rozpočtu na základě vývoje HDP jednotlivých zemí za čistě technickou věc, kterou činí pravidelně.

Londýn si stěžuje opožděně

Eurokomisař Dominik označil Cameronovu prudkou odmítavou reakci ze 24. října na summitu v Bruselu za překvapivou, protože vlády zemí EU byly informovány o nových rozpočtových kalkulacích Evropské komise 17. října a Londýn nevyužil dvou nabízených možností k připomínkám před summitem.

Dodal, že pokud Británie neuhradí doplatek do 1. prosince, komise zašle Londýnu dopis žádající vysvětlení. Pokud v dalších „týdnech a měsících“ platba stále nedorazí, komise bude Británii za její prodlení pokutovat. Očekávalo se, že ministři financí EU tuto otázku projednají v listopadu na mimořádném zasedání. Cameronův mluvčí řekl, že se tak stane na dlouho plánované schůze ministrů financí 7. listopadu.