Británie se probudila do nové éry. Každodenní život se nezměnil

Britové slavili vystoupení země z Evropské unie (1.2.2020)

Britové slavili vystoupení země z Evropské unie (1.2.2020) Zdroj: Reuters

Kabinet britského ministerského předsedy Borise Johnsona dnes zasedal v Sunderlandu, kde členové vlády navštívili i galerii National Glass Centre (31. 1. 2020)
Z budov evropských institucí definitivně zmizely vlajky Velké Británie (31.1.2020)
Z budov evropských institucí definitivně zmizely vlajky Velké Británie (31.1.2020)
Z budov evropských institucí definitivně zmizely vlajky Velké Británie (31.1.2020)
Velká Británie oslavuje odchod z Evropské unie (31.1.2020)
13
Fotogalerie

V noci na dnešek zaniklo britské ministerstvo pro brexit a o své posty přišly britští členové Evropského parlamentu, pro většinu obyvatel Británie se ale každodenní život s formálním odchodem z Evropské unie nezměnil. Po noci plné oslav i smutku se země probudila do nové éry, jejíž zásadní dopady ale začnou být hmatatelné nejdříve na začátku příštího roku.

Po realizaci brexitu nepřestala létat letadla mezi Londýnem a dalšími evropskými metropolemi, na obchodní trase mezi Doverem a francouzským Calais se nezačaly tvořit fronty a přistěhovalci z EU mohou nadále v Británii žít a pracovat.

"Všechno se změnilo, ale nic není jinak," citoval v ranním vysílání zpravodaj televize BBC vyjádření jistého Španěla, jehož slova zřejmě vystihují pocity mnohých. Podobně se o okamžiku brexitu vyjádřil i politolog z University of Surrey Simon Usherwood.

Zároveň se nenaplnily ani představy některých zastánců odchodu z EU. Británie bude na základě "rozvodové dohody" nadále posílat miliardy liber do unijního rozpočtu a neuzavřela ihned po odchodu 40 obchodních dohod, jak sliboval někdejší ministr pro mezinárodní obchod Liam Fox. Podle BBC si země dosud do nového období "překlopila" 20 dohod, z nichž těžila v rámci unijního členství. Týkají se celkem 50 zemí včetně Švýcarska, Jižné Koreje, Chile nebo Kosova.

Nejdůležitější pro britské firmy ale bude budoucí partnerství s EU, o kterém se začne vyjednávat teprve v příštích týdnech. "Brexit je hotový: a teď ta složitá část," řekl reportér irské televizní společnosti RTÉ Tony Connelly, který je jednou z výraznějších novinářských postav brexitového procesu.

Britský premiér Boris Johnson v posledních týdnech uváděl, že jeho vláda bude připravena zahájit obchodní rozhovory ihned po okamžiku odchodu z EU. Svoji vyjednávací pozici ale Londýn zřejmě bude ještě nějakou dobu dolaďovat, některé aspekty by mohly být jasnější po Johnsonově pondělním projevu. Podobně je na tom unijní "sedmadvacítka", jejíž lídři nejspíše během tohoto měsíce dostanou ke schválení návrh vyjednávacího mandátu od Evropské komise.

"Ačkoli je největší otázka zodpovězená (zda Británie skutečně EU opustí), zejména nad podniky se stále vznáší nejistota," píše dnes hlavní politická zpravodajka BBC Laura Kuenssbergová. "Upřímně řečeno, přednosti a nedostatky tohoto rozhodnutí se začnou ukazovat až po letech. Očekává se, že ekonomika poroste pomaleji, ale status dané země nelze měřit jen v librách a pencích. Brexit byl v celém svém rozsahu od začátku těžko definovatelný. Dnes se začneme dozvídat, co doopravdy znamená," uzavírá.