Británie zažila klidnou noc, od reformy policie vláda neustoupí

Londýnský Big Ben

Londýnský Big Ben Zdroj: wikimedia.org

Británie zažila dnes už třetí klidnou noc, početné policejní posily ale v jejich ulicích zůstávají, aby zabránily novému vzplanutí násilného řádění gangů mladistvých. Ani nejhorší násilnosti za posledních 30 let, při nichž zahynulo pět lidí a byly napáchány škody v milionové výši, nepřimějí britskou vládu ustoupit od chystané reformy policie, zahrnující rozpočtové škrty. O pomoc požádala vláda premiéra Davida Camerona amerického experta na boj proti kriminalitě zločineckých gangů Billa Brattona.

„Měli jsme teď několik klidnějších nocí,“ řekla ministryně vnitra Theresa Mayová. „Nepropadneme ale díky tomu sebeuspokojení“. I nadále prý budou policisté z klidnějších oblastí posíláni do Londýna a dalších měst.

V noci na dnešek policie v Londýně i jinde provedla četná nová zatčení, k čemuž jí dopomohly ještě nikdy nepoužité prostředky, jimiž se obrátila s žádostí o pomoc na veřejnost. V Birminghamu například využila policie velkoplošné obrazovky, na niž promítala záběry podezřelých osob zachycené bezpečnostními kamerami. Celkem bylo už od vypuknutí nepokojů minulou sobotu zatčeno přes 1600 lidí, kteří jsou ve zrychleném procesu stavěni před soud. Některé soudy pokračují v práci i o víkendu.

Významného poradce získá Británie v osobě amerického experta na boj proti kriminalitě gangů Billa Brattona. Jako někdejšímu policejnímu šéfovi v New Yorku, Los Angeles a Bostonu se Brattonovi podařilo svého času výrazně snížit kriminalitu a aktivitu zločineckých band v těchto městech. O pomoc v podobě konzultací pro Scotland Yard ho v pátek telefonicky požádal premiér Cameron, řekl Bratton americké televizi ABC.

Ani pouliční nepokoje nepřiměly vládu zmírnit reformy, škrtat se bude

Ani násilnosti posledního týdne neodvrátí britskou vládu od chystané reformy policie, která přes rozpočtové škrty povede ke snížení počtu policistů. „Zůstáváme, ministryně vnitra, premiér i já, stále věrni plánu reformy policie, který jsme vypracovali,“ řekl dnes rozhlasové stanici BBC ministr financí George Osborne.

Ve snaze vypořádat se s rekordním rozpočtovým deficitem se britská vláda chystá škrtnout z rozpočtu policie dvě miliardy liber (zhruba 55 miliard korun). To by znamenalo snížení počtu policistů o 30 tisíc mužů.