Británie zná jméno následníka trůnu: George Alexander Louis

Princ William s manželkou Kate a synem

Princ William s manželkou Kate a synem

Novorozený syn prince Williama a vévodkyně Kate dostal jméno George Alexander Louis. Oznámil to dnes večer Kensingtonský palác, kde se nachází rezidence rodiny. Nový královský potomek, který se narodil v pondělí, je třetím v linii následníků britského trůnu.

„Vévoda a vévodkyně z Cambridge s nadšením oznamují, že pojmenovali svého syna George Alexander Louis. Miminko bude známé jako Jeho královská výsost princ George z Cambridge,“ uvedl palác v prohlášení. George bylo podle britských sázkových kanceláří favorizovaným jménem pro královské dítě, které je v pořadí možných nástupců na trůn hned za svým dědečkem princem Charlesem a za svým otcem princem Williamem.

Podle zpravodajské stanice BBC se očekávalo, že vévoda a vévodkyně z Cambridge vyberou pro své první dítě nějaké tradiční královské jméno. Dosud měla Británie šest králů, kteří nesli jméno George (Jiří). Posledním byl otec současné královny Alžběty II., přezdívaný Bertie.

Oznámení jména přišlo relativně rychle v porovnání s minulostí. Na jméno prince Williama se v roce 1982 čekalo týden a na jméno prince Charlese po jeho narození v roce 1948 celý měsíc.

Dnešní oznámení přišlo poté, co královské novorozeně dnes před polednem poprvé navštívila jeho prababička, královna Alžběta II. William a Kate pak se synem odjeli za jeho prarodiči z matčiny strany - Middletonovými - do vesnice Bucklebury asi 80 kilometrů západně od Londýna, kde zatím zůstali.

Své dítě ukázali William a Kate veřejnosti poprvé v úterý večer, den po porodu. Za obrovského zájmu médií pak rodina odjela z nemocnice Panny Marie, kde byla vévodkyně z Cambridge od pondělí.