Británie zřejmě vyzbrojí syrské povstalce, čeká jen na výsledek summitu

Sýrie

Sýrie Zdroj: ctk

Velká Británie je připravena začít posílat zbraně syrským povstalcům, jestliže bude mezinárodní konference o Sýrii neúspěšná. Ode dneška neplatí zbrojní embargo Evropské unie vůči Sýrii, jehož zrušení prosazovaly v EU hlavně Británie a Francie.

Ministři zahraničí EU se tento týden nedohodli na prodloužení ani úpravě embarga, takže po vypršení termínu, tedy po 31. květnu, přestalo platit. Velká Británie nicméně po jednání oznámila, že zatím žádný prodej zbraní neplánuje.

Deník Financial Times s odvoláním na nejmenovaného britského představitele napsal, že Londýn počká na výsledek mezinárodní konference, která se má konat tento měsíc v Ženevě. To, že Británie nakonec začne opozici vyzbrojovat, je podle něj vysoce pravděpodobné

„Žádné termíny nebyly stanoveny a nebyla přijata ani rozhodnutí, ale pravděpodobně začneme zbraně povstalcům dodávat do srpna. Očekávám, že západní mocnosti začnou opozici posílat lehčí zbraně v příštích dvou třech měsících. Povstalci potřebují munici, mnoho munice, aby mohli dále bojovat,“ řekl zdroj.

O upořádání ženevské konference usilují Rusko a Spojené státy, jejich úsilí ale zatím maří postoj opoziční koalice. Ta odmítla na konferenci přijet, pokud nedostane záruku o brzkém odstoupení syrského prezidenta Bašára Asada. Damašek a Rusko ale chtějí, aby Asad dokončil svůj mandát a zúčastnil se příští rok prezidentských voleb.

Další zdroj řekl, že nejen Londýn, ale i Paříž počítá s tím, že pokud konference nepřinese žádný výsledek, připojí se ke zbrojním dodávkám opozici i Spojené státy.