Britové čelí rekordnímu propadu životní úrovně a premiér Johnson dalším pokusům o sesazení

Britský premiér Boris Johnson tento týden opět čelí výzvám k demisi. Byl usvědčen z porušování vlastních protiepidemických opatření.

Britský premiér Boris Johnson tento týden opět čelí výzvám k demisi. Byl usvědčen z porušování vlastních protiepidemických opatření. Zdroj: Profimedia

Na vině propadu britského hospodářství je vysoká inflace a s ní spojené prudké zdražování energií a základních potravin.
Mezinárodní měnový fond v úterý snížil odhad růstu britské ekonomiky pro letošní rok o jeden procentní bod.
Pod tlakem je také britský ministr financí Rishi Sunak. Novináři zjistili, že jeho bohatá manželka v zemi neodvádí daně ze svých zahraničních příjmů.
4
Fotogalerie

Spojené království bude v příštích dvou letech zasaženo inflací výrazněji než jakákoli jiná vyspělá ekonomika světa, oznámil v úterý Mezinárodní měnový fond (MMF). Britské domácnosti tak letos čeká největší propad životní úrovně za posledních sedmdesát let. V zemi navíc roste všeobecná nespokojenost se skandály zatíženou vládou premiéra Borise Johnsona, která právě čelí už několikátému pokusu o své sesazení. 

Jen co se britské hospodářství začalo vzpamatovávat z koronakrize, udeřila na ně další pohroma v podobě prudkého zdražování. Míra inflace v ostrovním království v březnu vystoupila na sedm procent, což je nejvyšší hodnota za třicet let. Za celý letošní rok má podle odhadu MMF dosáhnout 7,4 procenta a dalších 5,3 procenta v roce 2023. 

Naopak hrubý domácí produkt země poroste pomaleji než v případě ostatních členů skupiny G7. MMF snížil výhled pro růst britské ekonomiky v roce 2022 o jeden procentní bod na 3,7 procenta. Příští rok očekává zvýšení o 1,2 procentního bodu. Pokud vynecháme koronakrizi, bude to nejslabší hospodářský výkon Británie od roku 2009.    

Jak se počítá inflace

Video placeholde
• Videohub

O polovinu dražší energie

Inflace v zemi nadále strmě roste, přestože britská centrální banka od prosince již třikrát zvýšila základní úrokovou sazbu. Dá se očekávat, že Bank of England bude v utahování měnové politiky pokračovat i v nadcházejících měsících, k čemuž ji ostatně vyzval i MMF, píše agentura Bloomberg.  

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!