Britové odsunuli brexit na duben či květen

Theresa Mayová

Theresa Mayová Zdroj: profimedia

Theresa Mayová na summitu 27
Britská ministerská předsedkyně Theresa Mayová
3
Fotogalerie

Dolní komora britského parlamentu ve středu večer pohodlnou většinou schválila opatření, které mění v britském zákonu datum odchodu z Evropské unie. To se z původního 29. března odsouvá na 12. duben, popřípadě 22. květen, pokud by Dolní sněmovna tento týden schválila dohodu o brexitu. Odklad brexitu podpořilo 441 poslanců, proti jich hlasovalo 105.

"Potvrzeno, brexit tento pátek nebude," komentoval výsledek hlasování na twitteru Matt Dathan z bulvárního listu The Sun.

Na obou termínech odkladu se minulý týden v reakci na britskou žádost shodlo zbývajících 27 členských zemí EU. Londýn původně navrhoval prodloužení vyjednávacího období do 30. června, EU27 ale schválila pouze dvouměsíční odklad do 22. května, a to pod podmínkou, že tento týden Dolní sněmovna schválí dohodu o vystoupení z unie. Pokud k tomuto nedojde, daly zbylé unijní země Británii čas do 12. dubna, aby se rozhodla mezi brexitem bez dohody a delším prodloužením spojeným s účastí v květnových evropských volbách.

Níže postavený člen britské vlády Robin Walker ve středu před poslanci zdůrazňoval důležitost schválení změny data brexitu. V opačném případě by prý nastal "zmatek napříč britským právem", neboť v tom mezinárodním už byla úprava. Za opatření se postavilo i vedení opozičních labouristů.

Průběh poslanecké rozpravy a hlasování sledujte v on-line přenosu:

Online přenos

Online přenos

27. března 2019 · 22:34

"Potvrzeno, brexit tento pátek nebude," komentoval výsledek hlasování na twitteru Matt Dathan z bulvárního listu The Sun.

27. března 2019 · 22:23

Britští poslanci schválili změnu zákonného data brexitu na 12. duben, případně 22. květen. Dosud byl v britském právu původní termín 29. března.

27. března 2019 · 21:56

Severoirští unionisté (DUP) nepodpoří brexitovou dohodu, bude-li se o ní znovu hlasovat. Strana má za to, že dohoda ohrožuje integritu Británie.

27. března 2019 · 20:54

Poslanci výjimečně rozhodují za pomoci hlasovacích lístků a nikoli tradičním způsobem, při němž z hlavního sálu Dolní sněmovny odcházejí do jedné ze dvou místností podle toho, zda jsou "pro", nebo "proti". "Tady je hlasovací lístek. Připomíná mi to zkušební test," napsala k fotografii dokumentu reportérka televize Sky News Beth Rigbyová.

27. března 2019 · 20:30

Britští poslanci projednali osm alternativních plánů dalšího postup kolem brexitu. Půlhodina vyhrazená na hlasování podle BBC začala už před dvacátou hodinou našeho času.

27. března 2019 · 19:53

Slib Mayové odstoupit za podporu brexitové dohody potvrdil, že její vyjednávání o brexitu bylo vždy jen o stranických problémech, uvádí Jeremy Corbyn.

27. března 2019 · 19:52

Brexitovou dohodu podpoří i exministr Boris Johnson, slib o změně na premiérském postu změnil jeho postoj, uvádí reportér deníku The Times.

27. března 2019 · 19:49

Britská premiérka nakonec může počítat s podporou "své" dohody i ze strany těch konzervativních poslanců, kteří v minulosti hlasovali proti ní. Jedním z nich je Charlie Elphicke. Změnu stanoviska vysvětluje obavami o osud brexitu.

27. března 2019 · 19:34

Podle informací BBC Mayová kalkuluje s tím, že její nástupce by se mohl ujmout funkce v půli července.

27. března 2019 · 19:19

Hlavní opoziční strana je připravena podpořit uspořádání referenda o podobě brexitu, současně je ale podle jejího předsedy Jeremy Corbyna připravena přijít s vlastním návrhem odchodu z EU.

27. března 2019 · 19:11

Labourista Andrew Adonis interpretuje návrh předsedkyně vlády jednoznačně. Podle jeho mínění brexit zničil už druhého premiéra a nejinak by dopadl i nástupce Mayové. Řešením je prý zrušit odchod z EU.

27. března 2019 · 19:03

Poslanci Konzervativní strany až do prosince nemohou Mayovou z funkce odvolat, neboť se o to neúspěšně pokusili na konci loňského roku a stranická pravidla říkají, že to opět mohou zkusit až po 12 měsících. Řada prominentních hlasů ve straně však uváděla změnu vedení jako podmínku pro podporu brexitové dohody s Bruselem. V úterý večer například tento přístup jasně formuloval exministr zahraničí a jeden z možných uchazečů o premiérský post Boris Johnson.

Vláda podle všeho plánuje třetí hlasování o dohodě s EU uspořádat v pátek, od jejího prosazení je však stále poměrně daleko. Kromě šéfa Dolní sněmovny Johna Bercowa jí stojí v cestě i dosud odmítavý postoj severoirské Demokratické unionistické strany (DUP). Ta by mohla své aktuální stanovisko upřesnit v tiskovém prohlášení očekávaném ještě dnes večer.

27. března 2019 · 18:59

Kurz libry v reakci na slova premiérky zakolísal.

27. března 2019 · 18:54

"Jsem si vědoma, že zde existuje touha po novém přístupu - a novém vedení - ve druhé fázi brexitových vyjednávání. Nebudu jí stát v cestě. Vím, že někteří lidé se zdráhají podpořit dohodu o odchodu z EU kvůli představě, že bych takový krok brala jako mandát ihned se vrhnout do další fáze vyjednávání bez patřičné debaty. Takto bych ale záležitost nebrala, rozumím těmto hlasům," uvedla Mayová ve svém projevu.

27. března 2019 · 18:45

Reportéři poukazují na vášnivost, s jakou premiérka svůj záměr ohlásila.

27. března 2019 · 18:40

Konkrétní datum odchodu prý Mayová neuvedla, údajně však pro jednání o podobě budoucích vztahů s EU přepustí pozici premiéra někomu jinému. "Mayová řekla poslancům: 'Nezůstanu ve funkci pro další fázi vyjednávání.'" napsal například na twitteru šéf politického zpravodajství bulvárního deníku The Sun Tom Newton Dunn. Britská média v posledních dnech mohutně spekulovala o tom, že premiérka poslancům slíbí brzkou rezignaci výměnou za podporu dohody o brexitu.

27. března 2019 · 18:31

Informace o obsahu zasedání vedení Konzervativní strany unikly do dalších médií. Premiérka Mayová je podle listu The Independent připravena vzdát se funkce výměnou za to, že jí prosazovaná brexitová dohoda projde parlamentem.

27. března 2019 · 18:24

Podle informací HuffingtonPost sdělila premiérka Mayová konzervativním poslancům, že se po "dokonání brexitu" vzdá vedení země.

27. března 2019 · 18:04

Dolní komora bude hlasovat o vlastních poslaneckých variantách dalšího brexitového postupu ve 20:00. Výsledek hlasování bude zřejmě znám až po 22:00. Poslanci budou hlasovat i o opatření, které má změnit v příslušném britském zákonu datum odchodu země z EU na základě dohody z unijního summitu. V britském právu je zatím stále původní datum odchodu z EU, tedy 29. březen.

27. března 2019 · 18:03

Vážení čtenáři, vítejte u dnešního on-line přenosu, který zprostředkuje dění v britské sněmovně. Poslanci dnes mohou podpořit až osm návrhů o podobě brexitu.

Nic není nemožné: K brexitu vůbec nemusí dojít. Mayová poslancům nabídla svou hlavu za dohodu s Unií. Více zde >>>