Britové posílí základnu na Falklandech, obávají se argentinské invaze

Británie posílí svou vojenskou přítomnost na Falklandech. Podle britského ministra obrany Michaela Fallona je totiž stále pravděpodobnější, že Argentina chystá nový pokus o invazi na souostroví v jižním Atlantiku. Buenos Aires to odmítá. Británie a Argentina se o ostrovy přou od 19. století. V roce 1982 o ně vedly krátkou válku.

„Nebezpečí zůstává, je to velmi konkrétní nebezpečí a my na něj musíme reagovat,“ uvedl Fallon v rozhovoru pro BBC. Londýn údajně vyšle na vojenskou základnu na Falklandech dva velké transportní vrtulníky, aby tak zvýšil akceschopnost tamních vojáků. K dispozici by měly být nejpozději v polovině příštího roku.

Modernizací prý projde také raketový obranný systém souostroví. Počet vojáků a civilních zaměstnanců základny by měl čítat 1200 lidí. Do ostrovní infrastruktury se chystá britské ministerstvo obrany v příštích deseti letech investovat celkem asi 180 milionů liber (6,7 miliardy korun).

Argentinská velvyslankyně v Londýně Alicia Castrová odmítla, že by bezprostředně hrozila invaze její země na Falklandské ostrovy. „Žádná nová válka nebude,“ uvedla.

Argentina si činí nárok na Malvíny, jak ostrovy sama nazývá, od roku 1833, kdy je Britové obsadili. Krátká válka o ostrovy v roce 1982 stála životy 600 argentinských a 255 britských vojáků. V poslední době se Argentina začala opět hlasitě ozývat proti údajné britské okupaci ostrovů, v jejichž okolí byla objevena bohatá naleziště ropy a plynu. Obyvatelé souostroví v roce 2013 v referendu podpořili ve valné většině setrvání ve svazku s Británií.