Britové: Útokem IS v Londýně hrozí bývalý hinduista a otec čtyř dětí

Vlajka islámského státu v Iráku

Vlajka islámského státu v Iráku Zdroj: ctk/ap

Britské tajné služby údajně identifikovaly muže, který na nedávno zveřejněném propagandistickém videu radikální skupiny Islámský stát vyhrožuje Londýnu napadením. Zpravodajský web BBC s odvoláním na úřední zdroje uvedl, že je jím britský občan Siddhartha Dhar. Na videu zveřejněném v neděli se hovoří o údajné "popravě" pěti britských špionů a zaznívá na něm i výhrůžka premiérovi Davidovi Cameronovi za jeho podíl na bombardování Sýrie.

„Hodně lidí si myslí, že je to on,“ uvedl zdroj citovaný BBC. Úřady ale zatím totožnost muže, který na videu mimo jiné označil premiéra Camerona za imbecila a otroka Bílého domu, oficiálně nepotvrdily. Otec čtyř dětí z východního předměstí Londýna Dhar podle BBC uprchl z Británie do Sýrie v roce 2014 v době, kdy ho úřady stíhaly kvůli podezření z podpory terorismu. K islámu prý konvertoval až v dospělosti, původně vyznával hinduismus.

„Byla jsem v šoku,“ uvedla Dharova sestra Konika, která prý bratra poznala po hlase. Poté, co zhlédla videozáznam, si ale jeho totožností prý už tak jistá není. Pravost videa zveřejněného v neděli úřady zatím nepotvrdily. Pětice mužů oblečených v oranžových kombinézách na záběrech „přiznává“ špionáž ve prospěch britských zpravodajských služeb. Muži byli údajně střeleni do zátylku kdesi v poušti.

Maskovaný muž s britským přízvukem, jímž by měl být právě Dhar, na videu prohlašuje, že britská vláda „špiony“ opustila. „Islámský stát jednoho dne napadne vaší zemi, kde zavládne právo šaría,“ prohlašuje. „Tuto válku prohrajete, jako jste prohráli v Iráku a Afghánistánu,“ vzkazuje terorista britskému premiérovi.

Kromě maskovaného muže je na desetiminutovém videu rovněž chlapec s britským přízvukem, který hovoří o zabíjení „nevěřících“. Podle stanice Channel 4 poznal Sunday Dare z jižního Londýna v chlapci svého čtyřletého vnuka Isu Darea, kterého se sebou do Sýrie odvezla jeho matka. Grace Dareová prý konvertovala k islámu v osmnácti a o čtyři roky později odešla i s malým synem do Sýrie.

Britský premiér Cameron označil video za „zoufalý“ projev skupiny, která ztrácí dobyté území. Počet podobných propagandistických videoklipů se v poslední době prudce zvýšil. Došlo k tomu zejména poté, co teroristé ztratili irácké město Ramádí. Sestřih starých a nových záběrů a horečná aktivita na poli propagandy je podle odborníků snahou odvést pozornost od vážných porážek, které Islámský stát utrpěl na bojišti.

V minulosti se na záznamech s údajnými „popravami“ rukojmích objevoval britský radikál Mohammed Emwazi přezdívaný světovými médii „džihádista John“. Spojené státy tvrdí, že se jim ho loni v listopadu podařilo zabít v Sýrii pomocí bezpilotního letounu. K radikálům z IS se přidalo zhruba 700 britských občanů. Asi polovina z nich už se vrátila zpět do vlasti.