Britové už cukají, Cameron chce pravomoci z Bruselu zpátky do Londýna

David Cameron

David Cameron Zdroj: reuters

Premiér David Cameron vidí na krizi eurozóny i pozitiva – považuje ji za příležitost pro změnu postavení Británie v Evropské unii. Základem hluboké reformy má být návrat pravomocí z Bruselu do Londýna, prohlásil ve svém projevu. V podobném duchu mluvil před časem například ministr zahraničí a Cameronův spolustraník William Hague, premiér byl však dosud svými kolegy spíše kritizován za příliš proevropský postoj.

„Jak jsem řekl, změna přináší příležitosti. Možnost začít předělávat EU tak, aby lépe sloužila zájmům tohoto státu a zájmům šestadvaceti dalších zemí,“ prohlásil ministerský předseda. „V britském případě jde o příležitost, aby pravomoci plynuly zpět, místo toho, aby proudily pryč. A pro Evropskou unii je to možnost zaměřit se na to, co skutečně posiluje prosperitu, stabilitu a růst,“ dodal.

Varoval, že Evropa se oproti dalším ekonomickým velmocím propadá, a pokud se nestane více konkurenceschopnou, zůstane problémovým kontinentem.

Cameron ovšem zdůraznil, že přestože je unie v mnoha záležitostech „odtržená od dění“, není v národním zájmu království vystoupení ze svazku. Předseda vlády je přitom v poslední době pod tlakem některých poslanců své strany, kteří chtějí, aby Británie EU opustila. Podle některých názorů takto smýšlí až polovina konzervativních zákonodárců. Minulý měsíc musel Cameron čelit stranické vzpouře - osmdesátka poslanců jeho partaje hlasovala pro referendum o setrvání země v unii.

Ani nyní se nedá příliš očekávat, že by premiér v blízké době přišel s konkrétními návrhy na přenesení pravomocí a zahájil s Bruselem jednání. Tento krok nemá podporu koaličních partnerů toryů. Šéf liberálních demokratů Nick Clegg tvrdí, že euroskeptici chtějí Británii zahnat do izolace.