Britové žijící v EU mají dostat náhradní „občanku“

Michel Barnier, vrchní vyjednavač Evropské unie pro brexit

Michel Barnier, vrchní vyjednavač Evropské unie pro brexit Zdroj: ČTK

Evropská komise chce vytvořit jednotný průkaz s biometrickými údaji, který by dostali Britové žijící v Evropské unii po konci přechodného období. S odvoláním na informace z Evropské komise to napsal server Politico. Británie opustila EU na konci ledna, nyní je v takzvaném přechodném období, které by mělo skončit na konci tohoto roku. Podle údajů komise žije v zemích EU téměř 1,3 milionu Britů.

Komise chce podle serveru zajistit, aby Britové s trvalým pobytem v některé ze sedmadvaceti členských zemí EU měli „jednoduchý, jednotný“ fyzický dokument, který jim pomůže doložit jejich pobytový status. Doklad by měly Britům po 31. prosinci začít vydávat ty členské země, ve kterých pobývají.

„Ochrana práv občanů EU a Spojeného království bylo jednou z našich priorit od počátku jednání se Spojeným královstvím,“ řekl pro Politico zástupce komise. Podle „rozvodové“ dohody, kterou loni v říjnu vyjednal britský premiér Boris Johnson se zástupci EU, je na každé členské zemi, zda bude po Britech na svém území požadovat, aby získali dokument potvrzující jejich právo na pobyt v zemi.

Británie vyzvala občany sedmadvaceti zemí Evropské unie, aby si požádali prostřednictvím zvláštní aplikace o takzvaný status usedlíka. Dostanou ho ti, kteří v zemi žijí déle než pět let. Ostatní by měli dostat předběžný pobytový status. Fyzický dokument britská vláda občanům EU navzdory kritice, kterou si za to vysloužila, vydávat nebude. Potvrzení bude jen v on-line podobě.