Britská armáda následuje USA a zůstane v Afghánistánu i v dalším roce

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Britští vojáci zůstanou v Afghánistánu i v příštím roce, oznámil ministr obrany Michael Fallon. Zhruba 450 britských vojáků pomáhá v Afghánistánu s výcvikem tamních bezpečnostních sil a působí coby poradci.

„Závazek pokračovat ve vojenské pomoci Afghánistánu přichází poté, co (americký prezident Barack) Obama oznámil, že Spojené státy tam rovněž budou v roce 2016 udržovat svou vojenskou přítomnost,“ dodal Fallon v prohlášení, z něhož citovala agentura AFP. Británie bude podle ministra v Afghánistánu spolupracovat jak s USA, tak s dalšími partnery ze Severoatlantické aliance.

Poslední britské bojové jednotky opustily Afghánistán po 13 letech koncem roku 2014, kdy oficiálně skončila bojová mise zahraniční koalice a bojové úkoly převzaly afghánské jednotky.

Podpůrná role Británie

Letos tam 450 britských vojáků působí jen v podpůrné roli. Spojené státy, které vzhledem k nepolevujícím útokům hnutí Taliban upustily od plánovaného snížení počtu svých vojáků v Afghánistánu, budou mít v zemi téměř 10 tisíc mužů; až v roce 2017 by jejich počet měl klesnout na 5500.

Česká armáda měla v Afghánistánu na začátku září 281 vojáků. Většina z nich slouží ve strážní rotě, která hlídá okolí spojenecké základny Bagrám. V zemi je ale také lékařský, výcvikový nebo logistický tým. Současná mise je schválena do konce roku 2016.

The New York Times: Ztrácíme znovu Afghánistán?