Britská ekonomika se propadá do hlubší recese

Londýn

Londýn Zdroj: e15 - Michal Nosek

olympijská vesnice v Londýně
V Británii dnes začaly čtyřdenní oslavy 60. výročí nástupu na trůn královny Alžběty II.
olympijská vesnice v Londýně
Oslavu panovnice zahájila tradiční návštěvou prestižních koňských dostihů Derby v jihoanglickém Epsomu, kde bylo přítomných na 150.000 lidí.
olympijská vesnice v Londýně
18
Fotogalerie
Hospodářství Velké Británie se ve druhém čtvrtletí propadlo výrazně hlouběji než se očekávalo. Britské HDP ve druhém letošním kvartále pokleslo mezičtvrtletně o 0,7 procenta, analytici přitom očekávali propad jen o 0,2 procenta.

Ostrovní hospodářství klesá již třetí čtvrtletí v řadě a nadále tak drží ekonomiku ve druhé recesi během méně než čtyř let. Výkon britské ekonomiky je tak nyní nižší než při nástupu současné koaliční vlády v roce 2010, opozice má tak dostatek munice pro kritiku úsporných opatření. „Je to opravdu nepěkné překvapení,“ komentoval stav britské ekonomiky pouhé hodiny před startem londýnské olympiády Howard Archem, ekonom společnosti IHS Global Insight. Kritici vládní strategie utahování opasků reagovali výzvou k ukončení úsporných opatření.

Britský statistický úřad by měl brzy oznámit jak oslava diamantového jubilea královny Alžběty ovlivnila výkon ekonomiky, většina ekonomů očekávala negativní vliv zhruba půl procentního bodu HDP. Právě jeden den pracovního volna navíc byl společně s dopady dluhové krize v eurozóně a nezvykle vlhkého počasí důvodem slabého výkonu ostrovní ekonomiky.

Vicky Redwoodová, ekonomka v Capital Economics, připomněla, že za poslední tři čtvrtletí ztratilo britské HDP již 1,5 procenta. Připomněla ale, že statistický úřad má zatím jen mlhavé informace o tom, co se dělo v červnu. To bude jasnější při srpnovém zpřesnění vývoje britského HDP. „Musíme si však přiznat, že korekce by musela být obrovská, aby ze současných čísel udělala alespoň z poloviny slušný výsledek,“ dodala Redwoodová.

, ministr financí, v prohlášení uvedl: „Všichni víme, že naše země má hluboko zakořeněné ekonomické problémy a tato čísla to jen potvrzují. Musíme se vypořádat s domácími dluhy a s dluhovou krizí v zahraničí.“ Kritici vládní strategie utahování opasků reagovali výzvou k ukončení úsporných opatření.