Britská premiérka Trussová obětovala ministra financí Kwartenga. Nahradí ho Jeremy Hunt

Odvolaný britský ministr financí Kwasi Kwarteng

Odvolaný britský ministr financí Kwasi Kwarteng Zdroj: Reuters

Nový britský ministr financí Jeremy Hunt kandidoval i na premiéra.
2
Fotogalerie

Britská premiérka Liz Trussová zbavila funkce ministra financí Kwasiho Kwartenga. Novým britským ministrem financí se stal Jeremy Hunt, píší britská média. Premiérka Trussová jej jmenovala do funkce těsně před začátkem tiskové konference, kde podle očekávání objasní osud kontroverzních ekonomických plánů konzervativní vlády. Právě jejich prosazení hájil odvolaný Kwasi Kwarteng.

Hunt je výraznou osobou Konzervativní strany, v níž dosáhl značných politických úspěchů; zastával funkce ministra zdravotnictví i zahraničí. Po rezignaci bývalého premiéra Borise Johnsona byl jedním z kandidátů na post premiéra.

Poslanci jej nicméně ve volbě vyřadili v prvním kole a Hunt poté podporoval Rishiho Sunaka, oponenta Trussové v posledním kole hlasování.

Trussová a Kwarteng si dnes vyměnili dopisy, kde se ujistili o pokračujícím vzájemném přátelství i sdíleném plánu na snižování daní v zájmu růstu ekonomiky. "Byli jsme kolegové a přátelé po mnoho let. Věřím, že vaše vize je ta správná," napsal závěrem dopisu Kwarteng premiérce.

Kwarteng ještě ve čtvrtek hájil prosazení kontroverzního ekonomického plánu, který mimo jiné počítá se snížením daně z příjmu firem či rozvolnění daně z nákupu nemovitostí. Chystané vládní reformy vyvolaly chaos na finančních trzích, vedly k pádu libry a způsobily, že podpora konzervativců klesla na rekordně nízkou úroveň.

Britská premiérka Liz Trussová na tiskové konferenci dál oznámila, že se již nebude snažit zastavit zvýšení daně z příjmů firem, o kterém rozhodla předchozí vláda. Částečně tak slevila ze svých kontroverzních ekonomických plánů, které britská média nazývají "minirozpočtem" .Ten otřásl důvěrou voličů, konzervativních poslanců i finančních trhů.

"Některé části našeho minirozpočtu šly dál a přišly rychleji, než trhy očekávaly," řekla Trussová.