Britská libra oslabila nejvíce od roku 1985. Trussová hazarduje s ekonomikou, varují experti

Nová britská premiérka Liz Trussová plánuje nakopnout ekonomiku největším snížením daním za posledních 50 let.

Nová britská premiérka Liz Trussová plánuje nakopnout ekonomiku největším snížením daním za posledních 50 let. Zdroj: Reuters

Britská konzervativní premiérka Liz Trussová si podle zahraničních ekonomů nebezpečně zahrává s budoucím hospodářským vývojem ve Spojeném království. Její kabinet představil na konci minulého týdne největší daňové škrty za poslední půlstoletí, kterými chce nakopnout ekonomiku a zabránit jejímu pádu do recese. Někteří odborníci však varují, že takový postup jen dostane zemi do inflační spirály a státní dluh naroste do obřích rozměrů.

Britský ministr financí Kwasi Kwarteng v pátek oznámil, že vláda mimo jiné sníží 45procentní sazbu pro nejvíce vydělávající jedince. Zmenší se také korporátní daň, odvody na zdravotním pojištění nebo daň z prodeje nemovitosti. Státní kasu tato opatření připraví v následujících pěti letech o 161 miliard liber, asi 4,4 bilionu korun. „Nutně potřebujeme stimulovat ekonomický růst v době, která je velmi, velmi obtížná pro globální hospodářství,“ hájila plán premiérka Trussová. 

Trhy však reagovaly na tyto kroky panickým zděšením. Libra se přes víkend propadla vůči dolaru na nejnižší hodnotu od roku 1985. V pondělí ráno se obchodovala za 1,03 dolaru, později mírně posílila. Do ztráty zamířil také londýnský akciový index FTSE 100, jenž za letošní rok odepsal přes sedm procent. 

„Opatření ministra Kwartenga dodají britské ekonomice pouze krátkodobou vzpruhu během příštího roku, ale silně pochybuji, že to přinese zvrat v hospodářském růstu, na nějž vláda spoléhá,“ myslí si ekonom agentury Bloomberg Dan Hanson. Snížení daní podle něj povede jen k vysokému zadlužení a růstu inflace, která je už v současné době na čtyřicetiletém maximu. „Důvěra investorů se rychle vytrácí,“ přidává se George Saravelos z Deutsche Bank. Pád libry označila za alarmující také ekonomka a stínová ministryně financí z Labouristické strany Rachel Reevesová.  

Majetek britské královské rodiny: Opravdu to jsou boháči?

Video placeholde
Majetek britské královské rodiny: Opravdu jsou to boháči? Nebo je to jinak? • Videohub

Analytici zároveň připomínají, že k poslednímu takto razantnímu snížení daní došlo v zemi v roce 1972. Tehdejší konzervativní vláda Edwarda Heatha tím způsobila masivní nárůst inflace. Spojené království následně spadlo do recese a Heath prohrál volby o dva roky později. Británii nakonec zachránila až finanční výpomoc od Mezinárodního měnového fondu. 

Britská centrální banka, která minulý čtvrtek zvýšila základní úrokovou sazbu na nejvyšší úroveň za čtrnáct let, se zase domnívá, že Spojené království může být v recesi už teď. Hrubý domácí produkt Británie na základě jejího odhadu klesne ve třetím čtvrtletí podruhé v řadě o 0,1 procenta.

Trussová je pod velkým tlakem, aby vyřešila energetickou krizi a nejhorší propad životní úrovně obyvatel za desítky let. Úřad ministerského předsedy převzala teprve na začátku září po předčasné demisi svého předchůdce Borise Johnsona. Její práci navíc zkomplikovalo nedávné úmrtí britské královny Alžběty II., kvůli němuž kabinet nemohl skoro dva týdny normálně fungovat.

Případný neúspěch reforem by měl těžký dopad na premiérčinu Konzervativní stranu. Ta už v současné době pokulhává v předvolebních průzkumech za opozičními labouristy. Lídr opozice Keir Starmer uvedl pro BBC, že pokud se jeho strana dostane k moci, nynější daňové úlevy pro největší boháče opět zruší.