Britská rozvědka prý zachytila komunikaci teroristů o sinajském útoku

Trosky ruského letounu

Trosky ruského letounu Zdroj: ctk/ap

Britská rozvědka zachytila komunikaci, která naznačila zorganizování velkého teroristického útoku v oblasti Sinajského poloostrova. Diskusi teroristů zaznamenali britští agenti až po katastrofě ruského letadla, v níž minulou sobotu zahynulo 224 lidí, napsal list.

Napsal to na svém webu britský list The Daily Telegraph.

Právě toto odhalení přimělo premiéra Davida Camerona, aby veřejně promluvil o pravděpodobnosti pumového atentátu. Británie následně zakázala všechny lety z egyptského Šarm aš-Šajchu, kde zůstalo uvězněno 20.000 britských turistů. Lety mají být obnoveny dnes, kdy se domů dostane prvních 4000 lidí. Příruční zavazadla budou ale na palubě zakázána, uvedl deník.

Britští činitelé se podle The Daily Telegraphu obávají, že bomba mohla být v ruském letadle propašována do odbavených zavazadel. Vláda uvažuje o tom, že zavede další cestovní restrikce do oblastí, kde operuje Islámský stát. Je znepokojena stavem bezpečnostních kontrol na tamních letištích.

USA: zasadíme se o zvýšení bezpečnosti letecké dopravy
Americké ministerstvo vnitřní bezpečnosti hodlá vyzvat k posílení bezpečnostních opatření některá zahraniční letiště, která provozují přímé lety do Spojených států. Oznámila to s odvoláním na činitele americké vlády televize ABC. Jde o reakci na katastrofu ruského letadla nad Sinajským poloostrovem, kterou možná způsobila bomba.

Podle ABC se kromě toho uvažuje o lepší kontrole odbavovaných zavazadel na velkých domácích letištích v USA a o kontrole seznamů zavazadel před odletem.

Prezident Barack Obama ve čtvrtek v rozhlasovém projevu prohlásil, že ruský letoun, na jehož palubě v Egyptě zahynulo 224 lidí, mohla zničit bomba umístěná na palubě. „Víme, že procedury platné ve Spojených státech jsou odlišné od těch, které se (v Egyptě) uplatňují při odletech a příletech,“ prohlásil prezident.