Britská válečná loď za 90 miliard netěsní a nabírá vodu

HMS Queen Elizabeth

HMS Queen Elizabeth Zdroj: ČTK

HMS Queen Elizabeth
2
Fotogalerie

Nejmodernější a nejdražší britské válečné plavidlo, které na moře vyplulo teprve letos v červnu, potřebuje opravu. Letadlová loď HMS Queen Elizabeth kvůli vadnému hřídelovému těsnění nabírá vodu. Na závadu se přišlo během testování na moři. Plavidlo bude podle úřadů opraveno v docích v jihoanglickém Portsmouthu.

Armádní mluvčí zdůraznil, že zjištěná závada nezabrání tomu, aby se HMS Queen Elizabeth nadále účastnila zkoušek. Znovu by na moře měla vyplout na začátku příštího roku.

Britský list The Sun napsal, že loď kvůli závadě na těsnění nabírala až 200 litrů vody za hodinu.

Podle ministra obrany Gavina Williamsona neponesou náklady na opravu plavidla britští daňoví poplatníci, ale zhotovitelé lodi. "Toto je důvod, proč provádíme zkoušky na moři... Abychom se přesvědčili, že vše funguje bezvadně," dodal Williamson.

Loď o výtlaku 65 tisíc tun je 280 metrů dlouhá a urazí 800 kilometrů za den. Až bude po zhruba dvou letech testování na moři plně sloužit, má mít tisícičlennou posádku. Nyní je na ní 700 námořníků. Loď, jejíž budování trvalo osm let, pojme 40 letadel. Její stavba přišla na 3,1 miliardy liber (90 miliard korun), uvedla AP.

Z doků ve skotském Rosythu HMS Queen Elizabeth vyplula na konci letošního června. Na začátku prosince se královna Alžběta II., po které je loď pojmenována, účastnila slavnostní ceremonie uvedení letadlové lodi do provozu. Tehdy řekla, že loď reprezentuje "to nejlepší z britských technologií a inovací", upozornila agentura AFP.