Britská vláda se začíná připravovat na možnost odchodu z EU bez dohody s Bruselem

Lidé protestují proti brexitu.

Lidé protestují proti brexitu. Zdroj: Reuters

Pokrok v nedořešených otázkách britského odchodu z Evropské unie je patrný při každém dalším jednání, řekl dnes britský ministr pro brexit Dominic Raab, podle jehož názoru je dobrá dohoda s EU stále na dosah. Raab nicméně v poledne představí prvních 25 dokumentů, které mají Británii připravit na možnost, že země opustí unii, aniž by se s Bruselem na podmínkách tohoto odchodu dohodla. Celkem má být do konce září zveřejněno asi 80 takových dokumentů.

Zastánci brexitu v konzervativní straně několik měsíců volají po tom, aby vláda uspíšila přípravy eventuálního opuštění EU bez dohody, což by vylepšilo pozici Londýna v poslední fázi vyjednávání v Bruselu, napsal deník The Guardian. Podle britských ministrů první série přípravných dokumentů odpoví na „děsivé povídačky“ o scénáři selhání rozhovorů. Opoziční labouristé takové vyústění označují za „katastrofální“.

Podle deníku The Times má dnešní vládní oznámení pokrývat takové oblasti jako univerzitní výměnný program Erasmus, financování zemědělství a humanitárních projektů. „Tato technická avíza - a další, která budou následovat, - představují rozumný, promyšlený a přiměřený přístup k minimalizaci dopadu absence dohody na britské firmy, občany, charity a státní orgány. Poskytnou informace a vedení,“ citoval The Times z chystaného projevu ministra Raaba.

Ten ve čtvrtek ve vysílání BBC uvedl, že Británie by po případném selhání vyjednávání o brexitu zůstala zodpovědným partnerem. Neočekává, že by se EU v takovém případě chovala „mstivě“.

„Při každém setkání zaznamenáváme dobrý pokrok v nedořešených otázkách rozluky,“ řekl Raab o vývoji vyjednávání v Bruselu. V mnoha oblastech, jako například v bezpečnostních otázkách, se prý dohoda blíží. EU také podle Raaba podrobně zkoumá britské návrhy ohledně budoucího režimu na irské hranici, který se stal hlavním kamenem úrazu rozhovorů.

Hlavní unijní vyjednavač Michel Barnier po úterním setkání s Raabem uvedl, že v otázce budoucích ekonomických vztahů EU s Británii k posunu nedošlo. Do 29. března 2019, kdy má Británie z EU vystoupit, zbývá už jen něco přes sedm měsíců. Podle úterní zprávy agentury Reuters již řada unijních diplomatů nevěří, že dohoda s Británií bude hotová do říjnového summitu EU, který byl považován za neoficiální termín jejího schválení.