Británie bude chránit své firmy. Chystá tvrdší pravidla pro zahraniční fúze a akvizice

Londýnský mrakodrap 30 St Mary Axe alias Okurka

Londýnský mrakodrap 30 St Mary Axe alias Okurka Zdroj: Harshil Shah, Wikimedia Commons (CC BY-SA 2.0)

Británie plánuje největší změnu v pravidlech pro vstupy zahraničních firem do britských subjektů za více než dvacet let. Aby zabránila tomu, že se domácí podniky v citlivých průmyslových odvětvích dostanou do rukou zahraničních vlastníků, bude mít vláda nově pravomoc zablokovat dohody ve všech sektorech. Ministr obchodu Greg Clark chce zpřísnit stávající pravidla, která jsou omezena na velké transakce, aby zahrnovala všechny britské společnosti včetně malých. Informovala o tom dnes agentura Reuters.

Změny znamenají novou éru vládního dohledu nad podnikatelskou činností v páté největší ekonomice světa, která je pro fúze a akvizice tradičně jedním z nejotevřenějších trhů. Přicházejí přitom v době boomu, Británie je po Spojených státech druhým nejpřitažlivějším cílem zahraničních firem. Za letošní první pololetí tam podle údajů společnosti Thomson Reuters byly ohlášeny nabídky za 277 miliard dolarů (6,1 bilionu korun).

V době vzestupu čínských investic Británie pracuje na změnách souběžně s obdobnými snahami dalších západních ekonomik, jako jsou Spojené státy, Německo, Francie či Austrálie. Změna pravidel, která bude předmětem konzultací, přichází také v době, kdy se vláda snaží předvést příznivější přístup k přímým zahraničním investicím, neboť se připravuje na vyjednávání nových obchodních dohod po odchodu z Evropské unie.

"Tyto návrhy nám zajistí, že budeme mít náležité záruky na ochranu naší národní bezpečnosti a současně zabezpečíme, aby naše hospodářství zřetelně podporovalo podnikání a v budoucnu zůstalo otevřeno vysoké úrovni zahraničních investic," řekl ministr Clark.

V souladu s novými pravidly bude mít vláda pravomoc zasáhnout, když se podnik bude snažit o koupi či převzetí kontroly nad firmou, jen aby získal určité aktivum, jako jsou technologie nebo duševní vlastnictví. V současné době může vláda zakročit jen v případě, že s dohodou vznikne podnik s tržním podílem nejméně 25 procent a obratem od 70 milionů liber (přes dvě miliardy korun). Pro firmy, které vyrábějí technologii s vojenským využitím, se tento limit už snížil na jeden milion liber.

Porušení vládních doporučení v obchodech se zahraničními podniky bude poprvé klasifikováno jako trestný, nikoliv občanskoprávní čin.

Ministerstvo pro obchod a podnikání předpokládá, že bude muset prověřovat na 50 obchodních dohod ročně, zatímco za dosavadní část letošního roku to byla pouze jedna dohoda. Podle představitelů vlády jde o nejvýznamnější změny od zákona o podnikání z roku 2002, který umožnil navrhovanou fúzi zablokovat, pokud by to mělo vliv na pluralitu médií, národní bezpečnost nebo veřejné zakázky.