Britská vláda varuje Skotsko před odtržením

Skotsko by si odtržením od Británie výrazně pohoršilo, varuje severní region před separatistickými náladami vláda v Londýně. Samostatnost by podle ní pro Edinburgh znamenala katastrofální zadlužení.

Skotsko by si odtržením od Británie výrazně pohoršilo, varuje severní region před separatistickými náladami vláda v Londýně. Samostatnost by podle ní pro Edinburgh znamenala katastrofální zadlužení. Zdroj: E15

Skotsko by si odtržením od Británie výrazně pohoršilo, varuje severní region před separatistickými náladami vláda v Londýně. Samostatnost by podle ní pro Edinburgh znamenala katastrofální zadlužení. Vypočetla, že by zdědil závazky ve výši 65 miliard liber.

Úvahy o skotské nezávislosti ožily v květnu, kdy v regionálním parlamentu poprvé získala většinu Skotská národní strana (SNP). Šéf nacionalistů Alex Salmond chce během pětiletého funkčního období orgánu zorganizovat referendum o odtržení oblasti od Británie.

SNP nařkla Londýn z toho, že se směšnými argumenty snaží poškodit myšlenku samostatnosti. „Poměr skotského dluhu k HDP by byl nižší než je průměr v Evropské unii a zemích skupiny G7,“ uvedl mluvčí skotské vlády. Region prý navíc počítá s tím, že by získal kolem bilionu liber v ropě, která se nachází v Severním moři.

Náměstek britského ministra financí Danny Alexander však trvá na tom, že pesimistické výhledy Skotska nijak nezmění ani „pompézní domněnky“ o bohatství ropných nalezišť.

Navíc není sám, kdo proti suverenitě regionu vytáhl do boje. Ministr pro Skotsko Michael Moore nedávno prohlásil, že SNP zcela selhala ve vysvětlování toho, co by samostatnost znamenala pro každodenní život lidí. Strana podle něj musí ještě před referendem jasně říci, jak by nezávislé Skotsko řešilo například otázky měny, obrany a členství v EU.