Britský ministr financí má vyjednávat s EU, čeká rozsáhlé ústupky

Britský ministr financí George Osborne

Britský ministr financí George Osborne Zdroj: ctk

Britský premiér David Cameron plánuje vyhradit svému ministru financí Georgu Osborneovi funkci hlavního vyjednavače s Evropskou unií. Napsal to list The Sunday Times. Před referendem o setrvání Británie v EU, které konzervativci chtějí vypsat v roce 2017, si chce Cameron na Bruselu vynutit pro svou zemi ústupky. Konzervativci ve čtvrtečních volbách nečekaně získali většinu v Dolní sněmovně, a budou tak po pěti letech v koalici s liberálními demokraty nyní vládnout sami.

Osbornea bude podle listu podporovat v jednání s EU ministr zahraničí Philip Hammond. Oba ministři, které Cameron už v pátek potvrdil v jejich dosavadních funkcích, by měli v prvních stech dnech vlády navštívit Brusel a Berlín, píše Sunday Times. Mluvčí úřadu premiéra to odmítl komentovat.

Staronový premiér v pátek potvrdil, že na základě výsledků jednání s Bruselem o přenesení některých pravomocí zpět do Británie. Evropská komise i velké členské státy se k takové možnosti ale dosud stavěly skepticky, zejména k omezení volného pohybu osob. Konzervativci voličům slíbili, že omezí rostoucí imigraci.

Camerona už v pátek pozval do Paříže francouzský prezident François Hollande. Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker řekl, že počká, s jakými návrhy a představami reforem vzájemného vztahu nová britská vláda hodlá přijít, a dodal, že je ochoten s Londýnem spolupracovat na „spravedlivé dohodě pro Británii i EU“.

Cameron také vrátil do ministerské pozice jednu z nejvýraznějších a nejbojovnějších postav předešlého kabinetu Michaela Govea. Bývalého ministra školství, který loni přešel na nižší pozici, jmenoval nyní ministrem spravedlnosti. Gove je v konzervativních kruzích považován za odvážného a vizionářského reformátora, jeho přímočarý a drsný styl projevu ale vedl ke sporům s tehdejšími koaličními partnery, liberálními demokraty.