Britský parlament se pře s vládou o studie o dopadu brexitu

Brexit

Brexit Zdroj: ČTK

Brexit
Brexit
3
Fotogalerie

Britští poslanci dnes kritizovali vládu premiérky Theresy Mayové, jež se zdráhá poskytnout parlamentu kompletní studie o hospodářských dopadech odchodu Británie z Evropské unie, které si nechala vypracovat. Více než pět desítek posudků kabinet poslancům předal s řadou začerněných míst.

Dolní sněmovna před časem vyzvala na návrh opozičních labouristů vládu, aby zveřejnila všech 58 studií o dopadech brexitu na nejrůznější odvětví britské ekonomiky.

Posudky se dnes ale poslancům do rukou dostaly se začerněnými pasážemi, které podle ministrů obsahují "citlivé informace týkající se obchodu, trhu a jednání". Zveřejnění všech informací by podle kabinetu narušilo jednání o odchodu Británie z Evropské unie, které Londýn s Bruselem vede.

Parlamentní výbor, který dnes dokumenty obdržel, uvedl, že mu studie v takovéto formě nestačí a pozval si na své zasedání ministra pro brexit Davida Davise. Davis už členům výboru vzkázal, že některé pasáže byly vymazány proto, že nedostal záruky, že by poslanci detaily ze zpráv nezveřejnili, a nepodkopali tak pozici Británie v jednáních s EU.

Řada odborníků před loňským referendem varovala, že odchod z Evropské unie silně poškodí britské hospodářství.

Nejmenovaný britský vládní činitel popřel, že by se obě strany dohodly na brexitovém účtu 

Britští a unijní vyjednavači dosáhli rámcové dohody ohledně účtu za odchod Británie z Evropské unie. Píše to na svém webu britský deník The Daily Telegraph s odvoláním na zdroje z obou stran. Představitel britské vlády, který hovořil pod podmínkou anonymity, ale v rozhovoru s agenturou Reuters tvrzení listu zpochybnil. Rovněž britské ministerstvo pro brexit odmítlo zprávu pro agenturu AFP potvrdit a obdobně se podle AFP vyjádřila i Evropská komise.

"Intenzivní jednání mezi Spojeným královstvím a Evropskou komisí tento týden pokračují v Bruselu. Pokoušíme se dosáhnout dohody," uvedlo ministerstvo pro brexit v krátkém prohlášení.

Zdroje z Británie i unie listu The Daily Telegraph sdělily, že konečný účet bude ve výši 45 až 55 miliard eur (1,1 bilionu Kč až 1,4 bilionu Kč). Konečná částka má podle listu záviset na výpočtu obou stran na základě "dohodnuté metodologie".

Výše "rozvodového vyrovnání" je jedním z hlavních sporných bodů ve stagnujících rozhovorech o brexitu, dohoda kolem finančních závazků Londýna by podle The Daily Telegraph mohla znamenat průlom.

Londýn dostal od předsedy Evropské rady Donalda Tuska na finalizaci rozvodového účtu a plánu v otázce režimu hranice s Irskem čas do začátku prosince. V polovině prosince pak má o britské nabídce rozhodnout summit evropských lídrů, který může případně posunout vyjednávání o brexitu do fáze rozhovorů o budoucích obchodních vztazích.

Podle EU musí Británie před vystoupením zaplatit za finanční závazky pocházející z dřívějších společných rozhodnutí osmadvacítky.