Britský poradce vládu navedl k přísné karanténě, pak se ale stýkal s milenkou

Poradce britské vlády pro otázky koronaviru Neil Ferguson rezignoval

Poradce britské vlády pro otázky koronaviru Neil Ferguson rezignoval Zdroj: Reuters

Koronavirus v Londýně
Koronavirus v Londýně
Koronavirus v Londýně
Koronavirus v Londýně
Britské nádraží dopravce Eurostar: Pasažéři mohou cestovat vlakem pouze s rouškou
7
Fotogalerie

Vědec, který radil britské vládě ohledně tvrdého postupu v řešení koronavirové krize, v úterý z poradního orgánu rezignoval. Stalo se tak poté, co list The Telegraph přinesl informaci, že se navzdory omezení pohybu stýkal se svou vdanou milenkou.

Epidemiolog a profesor na Královské univerzitě v Londýně Neil Ferguson uvedl, že odstupuje z poradního sboru SAGE, který se významnou měrou podílí na vládní strategii boje s koronavirem.

Podle listu The Telegraph se Ferguson nejméně dvakrát setkal s 38letou ženou, čímž porušil nařízení, podle nichž smí občané Spojeného království opustit domov pouze za účelem nákupu potravin, ze zdravotních důvodů, kvůli cvičení či do práce, pokud ji nemohou vykonávat z domova. Vědcova milenka Antonia Staatsová totiž podle listu žije s manželem a dětmi v jiném domě, ale navštívila vědce u něj doma.

„Uznávám, že jsem měl chybný úsudek a učinil špatný krok,“ uvedl Ferguson v prohlášení s tím, že už nebude zapojen do SAGE.

Fergusonův akademický tým vytvořil modely šíření nákazy koronaviru, které opakovaně citovali vládní ministři a které byly klíčové pro britský obrat v postupu proti koronaviru.

V nejhorším případě by podle jednoho z modelů mohlo ve Spojeném království zemřít až 500 tisíc lidí s koronavirem. Děsivý odhad podle Reuters následně přispěl k rozhodnutí britské vlády nařídit nejpřísnější omezení volného pohybu v době míru v dějinách Spojeného království s cílem zpomalit další šíření nákazy.

„Jednal jsem v domnění, že jsem imunní poté, co jsem měl pozitivní test na koronavirus a izoloval se skoro dva týdny po nástupu příznaků,“ uvedl Ferguson v prohlášení. „Hluboce lituji jakéhokoliv podkopávání jasného sdělení vlády, že je nutné nadále dodržovat sociální distancování, abychom tuto devastující epidemii dostali pod kontrolu. Vládní pokyny jsou jednoznačné a mají nás všechny chránit,“ doplnil.