Britský úřad pro závažné zločiny obvinil banku Barclays

Britský Úřad pro vyšetřování závažných podvodů (SFO) obvinil banku Barclays a čtyři její bývalé manažery včetně generálního ředitele ze spolčení za účelem podvodu.

Případ se týká okolností katarských investic do Barclays v roce 2008, kdy byly britské banky existenčně ohroženy finanční krizí a řadu z nich zachraňoval stát. Jde o první obvinění britské banky a bankovních manažerů kvůli krokům z doby finanční krize.

Barclays se v kritické době státní pomoci vyhnula a místo toho se obrátila na katarské investory. Ti jí ve dvou kolech financování poskytli celkem 12 miliard liber (dnešních 358 miliard korun) a banka v rámci dohody Kataru půjčila tři miliardy dolarů, uvedla agentura Reuters.

Britské úřady pak pět let vyšetřovaly, jak se banka mohla vyhnout osudu konkurenčních institucí Lloyds nebo RBS, nad nimiž tehdy převzal kontrolu stát.

Bývalý šéf Barclays John Varley, někdejší šéf divize investičního bankovnictví a investic na Blízkém východě Roger Jenkins, ředitel divize správy majetku Thomas Kalaris a šéf skupiny pro evropské finanční instituce Roger Boath byli obviněni z podvodu tím, že nepravdivě informovali o podmínkách prvního kola katarského financování v červnu 2008. Na banku Barclays, Varleyho a Jenkinse pak úřad podal obvinění za kroky v rámci druhého kola v říjnu toho roku a také za poskytování nelegální finanční pomoci.

Barclays sdělila, že čeká na další informace o obvinění a postoj k případu zatím nezaujala. Jenkinsův právník již uvedl, že jeho klient se hodlá proti obvinění "důrazně bránit", a Boath obvinění vůči sobě označil za nepodložené.

Všichni čtyři obvinění spolu se současným zástupcem banky mají předstoupit 3. července před soud v londýnském Westminsteru. Za každý bod obvinění jim hrozí maximální trest deset let vězení, banka může dostat pokutu.