Brusel je připraven jednat s Řeckem. Zváží i úpravu splátek

řecký premiér alexis Tsipras (vlevo) a předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker.

řecký premiér alexis Tsipras (vlevo) a předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker. Zdroj: ctk/AP

Evropská komise začne jednat s Řeckem o detailech třetího programu finanční pomoci ze záchranného fondu eurozóny (Evropský stabilizační mechanismus; ESM), uvedl místopředseda komise pro euro Valdis Dombrovskis poté, co začátek jednání formálně odsouhlasily unijní státy. Eurokomisař očekává, že jednání potrvají několik týdnů a jejich součástí může být i debata například o změnách způsobu splátek řeckého dluhu.

„Otázka udržitelnosti dluhu bude součástí jednání,“ řekl Dombrovskis. Připomněl, že závěry summitu eurozóny z pondělí hovoří o možnosti diskuse o změnách splátkového kalendáře a podobně, výslovně ovšem také odmítají možnost „osekání“ nominální výše masivního řeckého dluhu.

Třetí záchranný program pro Řecko může dosáhnout až 86 miliard eur (přes 2,3 bilionu korun) a podílet by se na měl měl i Mezinárodní měnový fond (MMF). Předpokladem zahájení rozhovorů bylo přijetí prvních reformních zákonů v řeckém parlamentu a také souhlas zákonodárných sborů v některých zemích eurozóny.

Dnešní Dombrovskisovo vystoupení před novináři bylo z poledne odloženo až do chvíle, kdy byl jasný kladný výsledek hlasování v německém parlamentu.

Už v pondělí podle eurokomisaře do Řecka poputuje 7,16 miliardy eur (přes 190 miliard korun) tříměsíčního překlenovacího úvěru ze staršího celounijního mechanismu známého jako EFSM (Evropský finanční stabilizační mechanismus).

To umožní zemi včasnou splátku Evropské centrální bance (ECB) i vrácení částky, kterou už dluží MMF. Další splátka ECB čeká Řeky v polovině srpna, tehdy už by ale zřejmě měl být domluven „velký“ program v rámci ESM.

Za půjčky z EFSM ručí všechny země unie. Státy mimo eurozónu proto v minulých dnech žádaly záruky, že je v případě „nehody“ nečeká finanční ztráta. Dohodu nakonec podle eurokomisaře podpořilo všech 28 zemí EU.

Solidarita v akci

„Sledujeme evropskou solidaritu v akci. Politici ve 27 zemích investovali vlastní politický kapitál, urychlili národní rozhodování, aby podpořili Řecko v těžké době,“ komentoval vývoj Dombrovskis.

Podle něj i podle dokumentů, které má ČTK k dispozici, jsou záruky zemím mimo eurozónu dvojího typu. K případné kompenzaci zemím mimo euro mohou být použity zisky ze staršího prodeje řeckých dluhopisů, které leží u ECB.

Protože za půjčky z EFSM v zásadě ručí evropský rozpočet, je podle eurokomisaře druhou možností v případě řecké neschopnosti splácet zadržení odpovídající výše budoucích plateb, například ze strukturálních fondů, které by jinak z rozpočtu EU odešly do Atén.

Dnešní vývoj je tak naplněním rozhodnutí nedávného summitu eurozóny, kde byl program pro Řecko dohodnut výměnou za sérii tvrdých reforem a dalších kroků, které musí prosadit vláda v Aténách.