Brusel kvůli věznění Tymošenkové zrušil pozvánku pro Janukovyče

Viktor Janukovyč

Viktor Janukovyč Zdroj: CTK/AP

Evropské unii došla trpělivost s ukrajinským prezidentem Viktorem Janukovyčem kvůli uvěznění expremiérky Julije Tymošenkové. Poté, co prezident rezolutně odmítl propuštění opoziční političky, zrušil s ním Brusel významné setkání.

Janukovyč se měl ve čtvrtek setkat s předsedou Evropské komise Josém Barrosem a unijním prezidentem Hermanem Van Rompuyem kvůli připravované asociační dohodě, jejíž součástí má být úmluva o volném obchodu. „Schůzka je odložena na pozdější příležitost, až budou vhodnější podmínky k pokroku ve vzájemných vztazích,“ oznámila mluvčí ministryně zahraničí EU Catherine Ashtonové.

Janukovyč včera připustil, že se dohoda, kterou chce Kyjev dokončit do konce roku, může pozdržet. „Pokud na to Evropa není z nějakého důvodu připravená, nebo Ukrajina není připravená, znamená to, že rozhodnutí bude provedeno později,“ konstatoval.

Ukrajinský vicepremiér Serhij Tihipko poznamenal, že pokud bude sedmadvacítka blokovat spolupráci, připojí se zem raději k celní unii, tvořené Ruskem, Běloruskem a Kazachstánem. „Jestliže Evropská unie řekne zcela jasné ne, pravděpodobnost ukrajinské orientace na celní unie je velice vysoká,“ poznamenal.

Názor, že roztržka mezi Kyjevem a Bruselem může Ukrajinu vehnat do náruče Ruska, sdílejí i komentátoři novin obou postsovětských států. Prezident federace Dmitrij Medveděv včera po jednání s Janukovyčem uvedl, že Ukrajina nemá stanovený žádný termín, do kterého se musí rozhodnout, zda se k projektu přidá. Nehodláme však Kyjevu tolerovat jiné podmínky, než mají ostatní členové, zdůraznil.

Kauza Tymošenkové přináší Janukovyčovi problémy i doma. Opozice včera bojkotovala parlamentní schůzi kvůli tomu, že vládní poslanci odmítli jednat o jejím návrhu novely trestního zákoníku. Tou by se zrušil paragraf, na základě kterého byla expremiérka odsouzena.