Brusel navrhl první pokutu za falšování státních účtů, pro Španělsko

Marian Rajoy

Marian Rajoy Zdroj: CTK

Evropská komise navrhla uložit Španělsku pokutu skoro 19 milionů eur (520,7 milionu korun) za to, že manipulovalo údaji v regionálním rozpočtu. Evropská exekutiva tak poprvé využila pravomocí, které jí umožňují sledovat hospodaření vlád členských států.

Navrhovaná pokuta souvisí s hospodařením španělské autonomní oblasti Valencie. Vyšetřování podle komise zjistilo, že tamní úřady nevykázaly značné výdaje na zdravotnictví a neřídily se účetní zásadou, podle které se transakce mají účtovat do období, se kterým časově souvisejí.

Regionální auditorský úřad oblasti Valencie se tak prý dopustil hrubé nedbalosti, což vedlo k tomu, že Španělsko v březnu 2012 poskytlo evropskému statistickému úřadu Eurostat chybné údaje o celkovém rozpočtovém schodku. Komise navrhuje členským státům EU uložit Španělsku pokutu 18,93 milionů eur, stojí v prohlášení Bruselu.

Podle agentury Reuters je to poprvé, kdy komise využila pravomocí, které získala díky souboru opatření k vyšetřování podezřelých případů manipulace s údaji o rozpočtových deficitech a státním dluhu členských zemí. Opatření platí od prosince 2011.