Brusel odsoudil útok na Mariupol, hrozí zhoršení vztahů s Ruskem

šéfka unijní diplomacie Federica Mogheriniová

šéfka unijní diplomacie Federica Mogheriniová Zdroj: ctk/AP

Evropská unie důrazně odsuzuje dnešní bombardování města Mariupolu proruskými rebely a upozorňuje, že zostření bojů na východě Ukrajiny může dál vážně zhoršit vztahy s Ruskem. Uvedla to v prohlášení šéfka unijní diplomacie Federica Mogheriniová poté, co povstalci oznámili, že na město zaútočili.

„Tato eskalace nevyhnutelně povede ke zhoršení vztahů mezi Evropskou unií a Ruskem,“ varovala Mogheriniová. „Žádám Rusko, aby využilo svůj silný vliv a zastavilo veškerou vojenskou, politickou a finanční podporu vůdců separatistů v zájmu odvrácení katastrofálních důsledků pro celý svět,“ dodala podle AFP.

Vůdci proruských povstalců na východě Ukrajiny v posledních dnech dali najevo, že už nemají zájem o jednání a že zahájí ofenzivu proti ukrajinským ozbrojeným silám. Dnes zahájili útok na Mariupol, kde podle zatím posledních informací výbuchy zabily 27 lidí a 90 utrpělo zranění. Po prvotním popírání odpovědnosti vůdce doněckých vzbouřenců Alexandr Zacharčenko oznámil, že začala ofenziva.

Rusko tvrdošíjně popírá, že by proruským separatistům v Luhanské a Doněcké oblasti posílalo vojenskou pomoc, ať už vojáky nebo zbraně. Kyjev a západní země ale tvrdí, že z Ruska jsou na Ukrajinu stále přesouvány zbraně, včetně těžkých, a početné jednotky. Podle ukrajinského prezidenta Petra Porošenka na Ukrajině válčí na devět tisíc ruských vojáků.