Brusel: Portugalsko dělá pokroky, další pomoc nepotřebuje

Portugalsko

Portugalsko Zdroj: profimedia.cz

Portugalsko dělá pokroky s reformami, které mají ozdravit státní finance, a země by měla být schopna se vrátit na finanční trhy v roce 2013, jak se plánuje. Vyplývá to z hodnotící zprávy, kterou zveřejnila Evropská komise. Země by tak neměla potřebovat druhý balík pomoci, jak se na trzích spekuluje.

Podle zástupce Evropské komise, který představil zprávu a podle agentury Reuters odmítl zveřejnit své jméno, Portugalsko plní veškeré své závazky velmi dobře. Na dotaz, zda bude země potřebovat druhý balík pomoci, pokud nebude schopna se vrátit na trhy, odpověděl, že podle předpokladů komise je program dostatečný.

„Zda bude Portugalsko schopné přesvědčit trhy, to je samozřejmě další otázka,“ dodal. „V současné době předpokládáme, že program je na dobré cestě a měl by přivést Portugalsko k získání opětovného napojení na trhy ve 2013.“ Plán pro případ, že by země nebyla schopná se na trhy vrátit, komise podle něj nyní nemá, protože to nepředpokládá.

EK ale také varovala, že i nadále zůstávají významná rizika. Je mezi nimi další možný růst míry nezaměstnanosti nad současný odhad, který počítá letos s nezaměstnaností 14,4 procenta. Podle Eurostatu v únoru nezaměstnanost stoupla na rekordních 15 procent.

Portugalsko nyní zažívá nejhorší recesi od 70. let minulého století. Vláda i věřitelé očekávají letos pokles ekonomiky o 3,3 procenta a příští rok mírný růst o 0,3 procenta. Centrální banka odhaduje pokles na 3,4 procenta a v příštím roce má být růst nulový.

Portugalsko loni získalo od Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu tříletý záchranný úvěr 78 miliard eur (1,8 bilionu korun). Stalo se tak za Řeckem a Irskem třetí zemí, která musela požádat své partnery o pomoc, protože nebyla schopna plnit své finanční závazky. Někteří investoři se však stále obávají, že Portugalsko bude muset následovat Řecko a požádat o druhou pomoc, která bude zahrnovat i restrukturalizaci dluhu ve vlastnictví soukromého sektoru.