Brusel připravil zpřísněné protiruské sankce, Moskva chystá reakci

Herman Van Rumpuy

Herman Van Rumpuy

Velvyslanci členských zemí Evropské unie se v Bruselu dohodli na přitvrzení sankcí proti Rusku kvůli jeho podílu na ukrajinské krizi. Dohodu mají členské státy schválit v pondělí a mohla by tedy platit od úterý. Osud sankcí však může ovlivnit víkendový vývoj na Ukrajině. Moskva už nicméně varovala, že v případě uvalení dalších sankcí bude na tuto situaci reagovat.

V posledních dnech dali různí evropští představitelé najevo, že Rusko se novým sankcím může vyhnout, pokud se viditelně zapojí do řešení krize na východní Ukrajině. Tam v pátek odpoledne začalo platit příměří

Americký prezident Barack Obama na tiskové konferenci v britském Newportu na závěr summitu NATO označil klid zbraní za slibný krok, ale zároveň dal najevo pochybnosti, zda separatisté a ruská vláda dodrží všechny podmínky příměří.

Zatím není známo, jakou podobu má dnešní dohoda o zpřísnění sankcí. V kuloárech se mimo jiné spekulovalo, že na černé listině osob se zákazem vstupu do EU a se zmrazeným majetkem v působnosti unie se nově ocitne 26 lidí: deset představitelů separatistů a 16 Rusů.

„Pokud proti nám budou uplatněny nové sankce, samozřejmě na to budeme reagovat,“ citovaly agentury z prohlášení ruského ministerstva zahraničí.

Kreml má šanci se sankcím vyhnout

Dosud není jasné, zda EU zpřísněné sankce skutečně uplatní. O možnosti, že se Rusko novým opatřením vyhne, hovořil ve čtvrtek francouzský prezident Françoise Hollande a v pátek například italský premiér Matteo Renzi, britský ministr zahraničí Philip Hammond či německá kancléřka Angela Merkelová.

Český prezident Miloš Zeman v Newportu prohlásil, že důvodem přitvrzení evropských hospodářských sankcí vůči Rusku by bylo porušení nyní sjednaného příměří či přímá ruská invaze na Ukrajinu. Příměří by ale také mohlo být první známkou uvolnění situace a tedy možným důvodem ke zmírnění sankcí, míní Zeman.