Brusel schválil pro Česko operační Program rozvoj venkova

euro

euro Zdroj: ctk/AP

Evropská komise dnes Česku schválila šestý operační program, tentokrát Program rozvoje venkova. Vyčleněno je na něj v období 2014 až 2020 celkem 2,31 miliardy eur (63,3 miliardy korun)

Nově schválený program bude řídit ministerstvo zemědělství. Program se zaměřuje především na investice pro konkurenceschopnost, inovace zemědělských podniků a také na vytvoření nových pracovních míst na venkově. Očekává se, že díky němu vznikne 1850 nových pracovních míst.

Dotace mají směřovat hlavně do předávání poznatků a inovací v zemědělství i lesnictví, na zvýšení životaschopnosti zemědělských podniků a konkurenceschopnosti všech druhů zemědělské činnosti ve všech regionech a na zvýšení podpory inovativních zemědělských technologií.

„V rámci programu se projekty mohou dále zaměřit na zpracování zemědělských produktů, zlepšení ekosystémů a podporu hospodářského rozvoje ve venkovských oblastech,“ uvedlo MMR, které evropské programy v ČR koordinuje. Program rozvoje venkova je financován z Evropského zemědělského fondu pro rozvoj venkova (EZFRV).

Stamiliardy pro Česko

Česká republika může v novém programovém období 2014 až 2020 z různých unijních fondů čerpat až 23,83 miliardy eur (podle nynějšího kurzu 652,9 miliardy korun). V nové sedmiletce se snížil počet operačních programů, strukturálních je osm. Doplňují je operační program rybářství a program rozvoje venkova. Evropská komise dosud Česku schválila programy Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost, Životní prostředí, Zaměstnanost, Doprava a Výzkum, vývoj a vzdělávání.