Brusel se snaží o lepší vztahy s Kubou, dohodnout se chce ještě letos

Šéfka unijní diplomacie Federica Mogheriniová

Šéfka unijní diplomacie Federica Mogheriniová Zdroj: ctk

Kromě Spojených států pracuje na zlepšení diplomatických vztahů s Kubou i Evropská unie. Její představitelka pro zahraniční věci Federica Mogheriniová jednala s kubánským prezidentem Raúlem Castrem o normalizaci vzájemných vztahů. Po schůzce oznámila, že dohoda mezi EU a Kubou by mohla být uzavřena do konce letošního roku. Mogheriniová zároveň odmítla, že by její setkání s Raúlem Castrem souviselo se sbližováním Havany a USA, které započalo záměrem Baracka Obamy otevřít na Kubě ambasádu.

„Rozhodli jsme se urychlit konzultace, což by mohlo přispět k dohodě o obrysech budoucí smlouvy,“ konstatovala eurokomisařka. Evropská unie zmrazila vztahy s Kubou v roce 2003 v reakci na zatýkání disidentů. Proces obnovy vztahů začal loni.

Mogheriniová přijela na Kubu nedlouho po normalizaci diplomatických styků mezi Havanou a Washingtonem, který se již projevil i v obnovení přímého leteckého spojení mezi Havanou a New Yorkem. Pokrok ve vztazích mezi odvěkými nepřáteli přivítala, ale upozornila, že jednání o obnově vztahů Kuby s EU je „zcela samostatná záležitost“.

Kuba je jedinou latinskoamerickou zemí, která nemá dvoustrannou smlouvu s EU. Od loňského dubna, kdy proces opětného sbližování začal, se už uskutečnila tři kola vzájemných diplomatických konzultací. Další kolo se má uskutečnit v Bruselu koncem dubna.