Brusel se vloží do sporu mezi Řeckem a Španělskem kvůli výrokům Tsiprase

Řecký ministr financí Janis Varufakis a premiér Alexis Tsipras

Řecký ministr financí Janis Varufakis a premiér Alexis Tsipras Zdroj: ctk

Evropská komise se ujala zprostředkovatelské role mezi Španělskem a Portugalskem na jedné straně a Řeckem na straně druhé poté, co si Madrid a Lisabon v Bruselu stěžovaly na víkendové výroky řeckého premiéra Alexise Tsiprase. Cílem je podle mluvčí EK Miny Andreevové opět dosáhnout mezi členskými zeměmi EU shody. Šéf řecké radikální levice Tsipras v sobotu prohlásil, že Madrid a Lisabon stojí v čele spiknutí proti zadluženým Aténám, do kterého jsou prý zapleteny konzervativní síly v Evropě.

Vyvolal tím ostrou reakci především španělského premiéra Mariana Rajoye, který jej vyzval, aby Španělsko a Portugalsko neobviňoval za chyby, za které si může sám. Portugalský premiér Pedro Passos Coelho vyjádřil „rozpaky nad nepodloženými obviněními“ a napsal dopis Evropské komisi.

Mluvčí komise potvrdila, že Brusel několika kanály o víkendu ze Španělska a Portugalska slyšel stížnosti na Tsiprasova vyjádření a také požadavek na to, aby se komise k věci vyjádřila. Andreevová proto poznamenala, že cílem komise není hodnotit jednotlivé výroky, ale především snaha najít shodu mezi členskými zeměmi EU a eurozóny. Důležité podle mluvčí komise také je, aby státy uznávaly své závazky a respektovaly svá starší prohlášení.

Politická atmosféra v Řecku je nejednoduchá poté, co nová levicová Tsiprasova vláda požádala o prodloužení finančního záchranného programu, který v předvolební kampani tvrdě odsuzovala.

Názory odjinud: Řecko proti Evropě – chvilka míru