Brusel trestá euroskeptickou stranu ADDE, nedostane stovky tisíc eur

Šéf UKIP Nigel Farage agituje za Brexit

Šéf UKIP Nigel Farage agituje za Brexit Zdroj: ctk

Europoslanec za UKIP Mike Hookem
Europoslanec za UKIP Steven Woolfe
Odstupující předsedkyně strany UKIP Diane Jamesová a Nigel Farage
Odstupující předsedkyně strany UKIP Diane Jamesová a Nigel Farage
Odstupující předsedkyně strany UKIP Diane Jamesová
12
Fotogalerie

Evropská politická strana Aliance za přímou demokracii v Evropě (ADDE), kterou tvoří především zástupci britské antievropské strany UKIP, loni utratila více než 500 000 eur (asi 13,5 milionu Kč) v rozporu s pravidly pro granty Evropského parlamentu (EP) a nemá na tyto peníze nárok.

Bude tak muset EP vrátit 172.655 eur (zhruba 4,7 milionu Kč) a dalších 248.345 eur (asi 6,7 milionu Kč) jí EP neproplatí, uvedlo v prohlášení tiskové oddělení parlamentu.

Europarlament každoročně evropským politickým stranám, tedy stranám působícím na úrovni EU, poskytuje grant, který mohou použít na pokrytí větší části nákladů na své aktivity, jako jsou personální a administrativní výdaje, setkání, konference, publikace a podobně. Osmdesát procent částky dostanou strany a nadace v předstihu na začátku roku.

Právě z této zálohy musí ADDE vrátit 172.655 eur a dalších 247.345 eur jí EP neproplatí kvůli utrácení v rozporu s pravidly, která zapovídají například financování národních volebních kampaní a kandidátů nebo kampaní před referendem. ADDE z přidělených peněz mimo jiné nesprávně financovala devět průzkumů veřejného mínění v Británii před volbami v roce 2015 a také před letošním referendem o setrvání v EU.

Aliance se skládá z politických stran, které se sdružily v politické frakci EP nazvané Evropa svobody a přímé demokracie (EFDD). Členem ADDE je i česká strana Svobodní. ADDE se klade za cíl bránit nadřazování EU nad svrchovanost členských států.