Trump by rád Farage jako velvyslance v USA, Londýn kroutí hlavou

Předseda euroskeptické frakce EFD Nigel Farage

Předseda euroskeptické frakce EFD Nigel Farage Zdroj: CC BY-SA 2.0: Euro Realist Newsletter

Nigel Farage
Nigel Farage
Stoupenec brexitu chce německý pas? Farage čekal ve frontě u německé ambasády
4
Fotogalerie

Nově zvolený americký prezident Donald Trump by podle médií uvítal, kdyby se Nigel Farage z protievropské Strany nezávislosti Spojeného království (UKIP) stal britským velvyslancem v USA. Z Londýna se mu ale dostalo rezervované odpovědi, že toto místo není volné. Trump, jehož Farage ve volbách výrazně podporoval, nastoupí do úřadu v lednu.

„Mnozí lidé by byli rádi, kdyby Nigel Farage reprezentoval Velkou Británii jako velvyslanec ve Spojených státech. Odvedl by skvělou práci!“ napsal Trump na twitteru.

Farage Trumpa vydatně podpořil v předvolební kampani a byl také prvním britským politikem, který se s ním po jeho vítězství ve volbách setkal. Při této příležitosti mimo jiné řekl, že existuje „skutečná příležitost“ ke zlepšení obchodu mezi Británií a USA.

Ze sídla britské premiérky Theresy Mayové v Downing Street 10 ale zazněla odměřená odmítavá reakce. „Není volné místo. Máme ve Spojených státech vynikajícího velvyslance,“ sdělil podle BBC mluvčí ministerské předsedkyně.

Úřad Mayové už přitom před týdnem nově zvolenému americkému prezidentovi naznačil, že o diplomatickou pomoc Farage ve vztahu k USA premiérka příliš nestojí, i když by si to Trump přál.

Farage se na informaci o Trumpově přání mít ho ve Washingtonu tvářil překvapeně. „Je to pro mě trochu šok. Nikdo se přede mnou o tom nápadu nezmínil, ale já mám s jeho (Trumpovým) týmem dobré vztahy, a pokud budu moci Spojenému království nějak pomoci, udělám to,“ prohlásil.

Trumpovo setkání právě s Faragem jako prvním britským politikem po svém zvolení prezidentem někteří pozorovatelé podle BBC považují za políček Mayové, která se s budoucím šéfem Bílého domu nesetká dříve než začátkem příštího roku.

Nicméně Downing Street ujišťuje, že premiérka stojí o co nejpevnější vztahy s příštím prezidentem Spojených států. Její mluvčí Helen Bowerová podle agentury Bloomberg v pondělí v této souvislosti sdělila, že „jednou z věcí, o kterých se nyní po zvolení nového prezidenta USA uvažuje, je pozvání ke státní návštěvě“. Potvrdila přitom, že návštěva by se měla uskutečnit v roce 2017.

Bloomberg ale také připomněl, že Mayová Trumpa kritizovala za poznámky ohledně radikálních islamistů v Británii, které označila za „rozdělující a špatné“. Týkalo se to Trumpova výroku, že v některých částech Londýna se policisté bojí o život, protože ve městě je mnoho radikalizovaných muslimů.