Brusel: Ukrajině dáme na plyn 11 miliard eur

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Jeremy Buckingham CC BY 2.0 Flickr

Ukrajina dostane v nejbližších dnech od Evropské komise miliardu eur na energetickou infrastrukturu. A dalších deset miliard má během tří let následovat. Serveru E15.cz to potvrdil Heliodoro Temprano Arroyo, šéf evropského kabinetu pro pomoc sousedním zemím.

Schválená finanční pomoc už míří na kyjevské účty. Během následujících tří let by měla Ukrajina dostat celkem 11 miliard eur. „V prvním balíku dostanou tři dlouhodobé půjčky o celkové hodnotě jedné miliardy eur. Půl miliardy dostane Ukrajina během následujících tří týdnů,“ řekl pro E15.cz Arroyo. Půjčka bude vratná, ale se zanedbatelným úrokem.

Peníze výměnou za reformy

Peníze mají jít prioritně na budování takzvaného reverzního toku plynu. „Z politického hlediska je ale důležité podmínit půjčky přijetím zákonů, které budou zárukami stabilního podnikatelského prostředí v zemi. Jinými slovy, peníze Ukrajinci nedostanou zadarmo. Budou muset zavést množství reforem související s transparentním veřejným financováním,“ pokračuje Temprano Arroyo.

Právě kvůli korupčnímu prostředí a nestálé politické situaci se zahraniční investoři Ukrajině vyhýbají, tvrdí Arroyo. Je to vidět třeba na problému, který se týká také sousedních zemí - distribuci plynu. Ukrajinci chtějí budovat reverzní tok plynu ze západu, ale jen těžko hledají partnery.

„Naftogaz má velké problémy s korupcí a politiky, kteří jsou na firmu napojeni. Ukrajina má kvůli tomu problémy s energetickou soběstačností a spolehlivostí v očích investorů. Sami si neumějí udělat pořádek a tak jim chceme pomoci my jako Evropská unie,“ řekl Arroyo.

Evropská komise se stále obává plynové krize, která by v případě zastavení dodávek ruského plynu na Ukrajinu přišla. „Očekáváme, že Kyjev použije peníze rozumně a dojde také k dohodě na nových dodávkách s Ruskem. Kvůli zaplacení dluhu vůči Gazpromu ale finance neposíláme,“ uzavřel Arroyo.