Bruselské útoky jen posílily odhodlání bránit naše hodnoty, shodla se EU

Vlajky EU na půl žerdi

Vlajky EU na půl žerdi Zdroj: ctk

Nejvyšší představitelé států a vlád 28 zemí EU označili atentáty v Bruselu za útok na evropskou demokratickou a otevřenou společnost. Ve společném prohlášení, které vydalo bruselské sídlo unie, uvedli, že atentáty posílily jejich odhodlání bránit všemi potřebnými prostředky evropské hodnoty a toleranci.

„Budeme jednotní a pevní v boji proti nenávisti, násilnému extremismu a terorismu,“ uvedli lídři v reakci na atentáty, které si na bruselském letišti a v bruselském metru vyžádaly nejméně 34 mrtvých a více než 200 zraněných.

„Evropská unie oplakává oběti teroristických útoků v Bruselu. Byl to útok na naši otevřenou a demokratickou společnost,“ konstatovaly země EU. Podle agentury AFP jsou podobná společná prohlášení vzácná.

Šéfka zahraniční diplomacie EU Federica Mogheriniová se krátce předtím při vyjádření k atentátům na tiskové konferenci dojetím rozplakala a setkání s novináři předčasně ukončila. „Je to smutný den pro Evropu,“ stačila jen říci na briefingu při návštěvě jordánské metropole Ammánu.