Brzdící Čína plánuje nebývalou podporu podnikání

Čína

Čína Zdroj: profimedia.cz

Růst HDP Číny v prvním čtvrtletí zpomalil na 8,1 procenta, což je nejméně za poslední více než tři roky. Podobně průmyslová výroba v dubnu rostla nejpomaleji od finanční krize v roce 2008. V zemi narůstá mimo jiné riziko zvýšení nezaměstnanosti, které by mohly provázet sociální nepokoje. Čínská vláda proto ve snaze podpořit ekonomiku plánuje výrazně posílit vliv soukromých firem. A to i v oblasti energetiky a dalších klíčových odvětví, v nichž se zatím angažují především státní podniky.

„Tlak na další zpomalení tempa růstu ekonomiky sílí,“ cituje agentura AP ze sdělení vydaného po zasedání čínské vlády. V něm se uvádí, že Peking zachová stabilitu dosavadního hospodářského kurzu, slibuje ale také změny, které mají podpořit domácí poptávku.

Někteří analytici upozorňují, že Peking musí ve snaze oživit ekonomiku postupovat rychleji, pokud chce předejít škodám. Poptávka ve světě totiž vázne a sestupnou tendenci v poslední době mají i výdaje čínských spotřebitelů. Růst HDP Číny má letos podle Světové banky dokonce zpomalit na nejmenší tempo za 13 let.

Čína proto plánuje zřejmě největší podporu soukromého podnikání od roku 2001, kdy Čína vstoupila do Světové obchodní organizace (WTO). Cesta pro soukromý kapitál se má otevřít i do státem tvrdě kontrolovaných sektorů, jako je energetika nebo těžba ropy a plynu. Pro představu: soukromý kapitál má jen asi 14procentní podíl v čínské energetice a teplárenství a tvoří jen 10 procent ve finančním sektoru.

„Je to krásná snaha, ale bude to velmi komplikované,“ zhodnotil plán na posílení soukromého podnikání v Číně pro Reuters Stephen Green z hongkongské Standard Chartered Bank.

Pro soukromé investice už začíná být přístupnější rozsáhlé odvětví kolem železnice, které v současnosti trpí dluhy i korupčními skandály. Jestli se povolí uzda i zahraničnímu kapitálu zatím není jasné.

Čínští představitelé také postupně zmírňují opatření, která přijali v minulých dvou letech, aby zbrzdili silný hospodářský rozmach. Čína má po Spojených státech druhou největší ekonomiku na světě, tehdy jí ale hrozilo přehřátí a nárůst inflace. Růst cen, který vrcholil loni v létě, má ale Peking zatím pod kontrolou.